INTENZIVIRANI NAPADI UOČI 17. MARTA: Kancelarija za Kosovo i Metohiju opominje na ugrožavanje verskih sloboda i imovine SPC

D.Zečević

14. 03. 2021. u 14:38

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je da su u opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja u subotu obijene i opljačkane dve crkve.

ИНТЕНЗИВИРАНИ НАПАДИ УОЧИ 17. МАРТА: Канцеларија за Косово и Метохију опомиње на угрожавање верских слобода и имовине СПЦ

Foto: Printskrin

Kako je prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, u selu Drajkovce u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca, dok su u Crkvi Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji demolirana ulazna vrata.

- Ovo je četvrti put od početka godine da se na meti vandala nalaze pravoslavni verski objekti na Kosovu i Metohiji. Podsetimo, na Zadušnice su obijene i opljačkane još dve crkve u Klokotu i u Partešu- ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglašavajući da se ovim napadom na pravoslavne objekte nastavlja negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih međunarodnih organizacija i predstavnika privremenih organa u Prištini, čija je dužnost i obaveza da obezbede sigurnost u srpskim sredinama u pokrajini da bez odlaganja pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani.

- Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne odnosno crkvene imovine na Kosovu i Metohiji-dodaje se u soapštenju Kancelarije za KiM.Inače, kosovska policija saopštila je da je prvi slučaj obijanja crkve u opštini Štrpce registrovan u jutarnjim satima, u selu Drajkovce, kada su nepoznate osobe nasilno ušle u crkvu i ukrale nekoliko hiljada dinara u gotovini.

Drugi slučaj je registrovan u Donjoj Bitinji, gde su demolirana vrata Crkve Svetog Dimitrija, a za sada nije poznato šta je ukradeno.I dok iz policije ističu da istražuju oba slučaja, nedavno je na Zadušnice, obijene su Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu i Crkva Svete Trojice u Partešu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)