SVE TAJNE MOZAIK SALE: Kruševac obeležava 650 godina postojanja, ali i pola veka jedinstvene svečane dvorane u sedištu gradske uprave

Sofija Babović

14. 03. 2021. u 07:39

KRUŠEVAC obeležava 650 godina postojanja, ali ove godine je nemali jubilej jedinstvene svečane dvorane u sedištu Gradske uprave: tačno je pola veka prošlo otkako su uoči 600- godišnjice Lazarevog grada otkrivene prve unikatne kompozicije čuvene Mozaik sale.

СВЕ ТАЈНЕ МОЗАИК  САЛЕ: Крушевац обележава 650 година постојања, али и  пола века јединствене свечане  дворане у седишту градске управе

Foto S. Babović

Ideju da cela sala osvane u mozaicima, na čitavih 112 kvadratnih metara, realizovao je akademski umetnik Mladen Srbinović (1925-2009) i te, 1971. godine, javnost je videla 12 zidnih mozaika.

Petnaest godina kasnije priznati slikar stvara još 17 podnih mozaika i konačno, 1989. godine, povodom šest vekova od Kosovskog boja, predstavlja i 16 mozaika u lunetama tik ispod visoke tavanice dvorane.

- Ciklus mozaika "U slavu Kruševca" jedinstvena je dekorativna celina posvećena Moravskoj Srbiji u okvirima savremene umetnosti, a činjenica da se nalazi u zgradi Gradske uprave, nekadašnjeg Okružnog načelstva iz 1904. godine, koja je i spomenik kulture od velikog značaja, pruža celoj dvorani visok stepen zaštite - predočava, za "Novosti", Natalija Topličanin, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju. - Unikatnost cele kompozicije, koja je rađena u tri faze, čini i raskoš kolorita, slojevitost detalja i simbola. Važno je da se napomene, ipak, da posebno kada su zidni mozaici u pitanju, razumevanje dela pretpostavlja i znanje nacionalne srednjovekovne istorije, epske narodne tradicije, kao i foklornog nasleđa.

PRVI nastali mozaici na zidovima oslanjaju se na asocijacije srpske prošlosti i duhovnosti: knez Lazar Hrebeljanović, osnivač Kruševca, despot Stefan Lazarević, kneginja Milica i pesnikinja Jefimija, ali i Miloš Obilić, Kosančić Ivan, stari Jug Bogdan. U dimenzije od 287 sa 137 centimetara, stali su i srpski ponos i srpska tragedija, od Maričke bitke 1371. do pada Smedereva 1459. godine.

RARITETNI NAMEŠTAJ

NI nameštaj u Mozaik sali nije klasično drvodeljstvo, nastao je inspirisan crkvenim mobilijarom. Stolice, klupe, stolovi, delo su arhitekte Predraga Vetrovšeka. Osim raritetnog nameštaja, u sali je samo klavir.

Podni mozaici obiluju simbolikom, zoomorfnim i geoomorfnim oblicima i elementima: Lavovi sa Lazareve odežde, Zakon o rudnicima despota Stefana, paun, kaciga, srebrna zdela sa jabukama i kruškama, soko, knežev dinar. Pri vrhu, u lunetama, dočarani su likovi Stefana Nemanje, osnivača srpske države, Stefana Prvovenčanog, Svetog Save, carice Jelene, cara Uroša, Mrnjačevića, Stefana Tvrtka, Vuka Brankovića i Mare, Jug Bogdana, Banović Strahinje. Najsrećniji način da se razume kompletna zamisao svečane dvorane je da se upozna uz pomoć stručnjaka.

- Po pravilu ističem određene istorijske ličnosti, a zidni mozaici jesu najteži za "čitanje", budući da su sačinjeni jezikom metafore - kaže Maja Danilović, vodič Turističke organizacije Kruševca. - Posetioci su oduševljeni Mozaik salom, koja jednako opisuje Moravsku Srbiju, ali je i delo koje odiše dvorskim ambijentom. Turistička ponuda u Kruševcu danas je izuzetno raznovrsna, ali u fokusu nam je prvenstvo srednjovekovni period: arheološki grad, crkva Lazarica, Narodni muzej sa izuzetnom postavkom, Spomenik kosovskim junacima, Spomenik despota Stefana Lazarevića. Ova dvorana je neizostavna "stanica" pri svakom vođenju grupe.

- Raskoš i lepota mozaika dostupni su i otvoreni za najlepša i najsvečanija događanja - priča Marina Đorđević, savetnik za medije u gradskom protokolu. - Pod tim najpre podrazumevam gradska venčanja, tokom kojih trenuci ovekovečeni u jedinstvenom estetskom ambijentu postaju deo nezaboravnih uspomena utkanih u deo najintimnijih i najdragocenijih porodičnih istorija. Sala je i tradicionalno mesto dodele nagrada najboljim đacima i studentima tokom Vidovdana i novogodišnjih praznika, a zbog akustičnosti, koristi se za koncertne aktivnosti muzičkih škola, pijanista, horova, orkestara.

Prijem najviših državnih i inostranih delegacija i zvaničnika, kao i konferencije za novinare od posebnog značaja, organizuju se upravo u Mozaik sali. Za govornicom su se u dvorani u prethodnih 50 godina obraćali predsednici države i premijeri, ministri, ambasadori. Vlada Republike Srbije zasedala je tu 2013. godine. I zasedaće ponovo, kako je nedavno najavljeno, na ovaj Vidovdan, kada Kruševac slavi 650 godina postojanja.

VITRAŽI

VITRAŽE je Mladen Srbinović radio tokom 1987. i 1988. godine na prozorima koji se nikada ne otvaraju. Tri vitraža od olova su srce dvorane i jedini su elementi u prostoru kojima je zbog protoka vremena potrebna konzervacija. Vitraž "Guslar" je tu da održi uspomene na stara narodna predanja. "Početni tekst sa Kosovskog stuba" središnji je vitraž, koji povezuje sve mozaike u sali, dok je "Učitelj" figura koja pokušava da svakom posetiocu i narodu objasni prošlost, da ga poduči i podstakne da ne zaboravi svoje korene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere