ŽELJA ZVANA - VATROGASCI: U desetak sela oko Ravne Gore već godinama nije stacionirano nijedno vozilo za borbu sa požarima

M. BOŠNjAK

04. 03. 2021. u 09:22

IAKO požari u takozvanim gornjim selima, a takvih je desetak oko Ravne gore, koja gravitiraju ka varošici Pranjani i pripadaju teritoriji Gornjeg Milanovca uopšte nisu retkost, ovde odavno nije stacionirano nijedno vatrogasno vozilo!

ЖЕЉА ЗВАНА - ВАТРОГАСЦИ: У десетак села око Равне Горе већ годинама није стационирано ниједно возило за борбу са пожарима

Foto Tanjug

Posebno je zanimljivo i to što su oko pitanja rešavanja ovog velikog problema saglasni vlast i opozicija u milanovačkokm lokalnom parlamentu.

- Zato što je čitav pranjanski kraj već godinama zapostavljen, u slučaju požara na intervenciju moraju da dolaze vatrogasne ekipe iz Milanovca, a neka od nezaštićenih sela su od grada udaljena i po 50 kilometara. Dakle, dok stignu, vatra učini svoje... Zbog toga predlažemo da se rasporedi bar jedan vatrogasni kamion, te odredi dežurni vozač koji će dejstvovati i, do dolaska ekipa iz opštinskog središta, bar pokušati da spasi što više lične imovine, kuća i okućnica, šuma... - kategoričan je odbornik Boško Milovanović, sada član nedavno osnovanog Takovskog pokreta.

STAV

- U MILANOVAČKOJ Skupštini se nalazi osmoro odbornika iz pranjanskog kraja, pa sam uveren u to da će se svi učlaniti u Dobrovoljno vatrogasno društvo. Evo, sebe prijavljujem prvog - kaže Milovanović.

I, prvi čovek Opštine Dejan Kovačević (SNS) kaže da poštuje taj predlog kao opravdan.

Dejan Kovačević, Foto M. Bošnjak

- U Pranjanima bi trebalo da se formira Dobrovoljno vatrogasno društvo, pa da mu se isprva pomogne nabavkom bar jednog specijalizovanog vozila, a tu jedinicu Civilne zaštite bismo zatim opremili onako kako struka predloži - kaže Kovačević.

Posle svega, Milovanović najavljuje da će procedura formiranja DVD biti brzo pokrenuta, a Opštinski štab za vanredne situacije - uz podršku ideji - ima i izvesna upozorenja.

- Opština po zakonu ne mora da formira jedinice Civilne zaštite, ako u njoj postoji dobrovoljno vatrogasno društvo sa bar 20 članova. Ono ovde formalno postoji, ali ne deluje, pa ćemo ustrojiti tu jedinicu za pranjanski kraj, akcenat će biti za zaštiti od požara, a inicijativu bi trebalo da pokrene Mesna zajednica. Jer, Civilna zaštita je skupa, svaki njen pripadnik ima pravo na novčanu naknadu jednaku plati u firmi, ako je u radnom odnosu, a nezaposleni u visini prosečne mesečne zarade, srazmerno broju dana tokom kojih su bili angažovani, uz nadoknadu za ishranu, smeštaj, putne troškove...

Milorad Dimitrijević, Foto Arhiva

Opremu za tu jedinicu imamo, sve je novo i ispravno, pa ta jedinica može odmah da je preuzme. Preostaju samo nabavka uniformi i obuka članova - zaključuje načelnik Štaba Milorad Dimitrijević.

Boško Milovanović, Foto M. Bošnjak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri