NOVA ŽARIŠTA KORONE U SRBIJI: U Paraćinu i Ćupriji se ubrzano popunjavaju kapaciteti, pacijenti imaju sve težu kliničku sliku

Tanjug

03. 03. 2021. u 14:29

PARAĆIN i Ćuprija postaju nova žarišta virusa korona, bolnice se ubrzano popunjavaju, a pacijenti koji se primaju na bolničko lečenje imaju sve težu sliku.

НОВА ЖАРИШТА КОРОНЕ У СРБИЈИ: У Параћину и Ћуприји се убрзано попуњавају капацитети, пацијенти имају све тежу клиничку слику

Foto: Z. Rašić

Situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine, sa tom razlikom što sada prednjače porodične zaraze.

U Paraćinu se dnevno beleži oko novih pedesetak slučajeva pozitivnih na virus korona, čime se trenutno svrstava na vrh kovid statistike u našoj zemlji.

Do dve trećine pacijenata koji su prvi put pregledani u kovid ambulanti pozitivno je na testu, a kako je ispričao direktor Opšte bolnice u Paraćinu Saša Bacić, trenutno se u kovid odeljenju te zdravstvene ustanove nalazi 57 pacijenata, od čega je pet na respiratoru na neinvazivnoj ventilaciji.

Dr Bacić je naveo da je juče u kovid ambulanti obavljen 121 pregled, 10 pacijenata je primljeno na bolničko lečenje, a dve osobe su preminule.

Lekari iz crvene kovid zone kažu da im sada dolaze pacijenti sa veoma teškom kliničkom slikom i da je od simptoma karakteristična visoka temperatura.

- Veliki broj pacijenata ne stigne uopšte na lečenje na odeljenju nego istog momenta ih šaljemo u jedinicu intenzivne nege, jer imamo pad kiseonika drastičan tako da mnogi istog dana i završe na respiratoru - ukazala je dr Snežana Zlatkovć, načelnica Grudnog odeljenja.

U Ćupriji je zbog pogoršane epidemiološke situacije vanredno zasedao opštinski krizni štab, a dramatična upozorenja uputili su direktor Bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

- Stopa inficiranosti je izuzetno velika, znači 1.900 inficiranih na 100 hiljada stanovnika je trenutno situacija u opštini Ćuprija. To je apsolutno alarmantno, kapaciteti bolnički su prenapregnuti, prebukirani", upozorio je dr Goran Radovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

Lekari u toj opštini kažu da se vrlo lako može ponoviti decembarski scenario kada je od kovida u Pomoravskom regionu preminulo gotovo 200 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati