PROLEĆNA REZIDBA U JEDINOM VINOGRADU OD VALJEVA DO UŽICA: Nekada je svaka kuća imala loze, veliko interesovanje za obnovu plemenite delatnosti

V. Mitrić

27. 02. 2021. u 09:25

PROLEĆNA rezidba u Božjem selu Leliću, jedinog vinograda na prostoru od Valjeva do Užica. Nekad je u ovim brdsko-planinskim selima svaka kuća imala vinograd.

ПРОЛЕЋНА РЕЗИДБА У ЈЕДИНОМ ВИНОГРАДУ ОД ВАЉЕВА ДО УЖИЦА: Некада је свака кућа имала лозе, велико интересовање за обнову племените делатности

Foto: V. Mitrić

Sačuvan je Testament Dragomira Velimirovića kojim zaveštava svom sinu, tada Vladici ohridskom Nikolaju, - dve motike vinograda u Leliću. Motika je bila površina oko 8 ari zemlje. Toliko je dobar kopač mogao dnevno da okopa čokota vinove loze. 

Gajene su stare srpske sorte, Prokupac u narodu poznat kao "Rskavac", Dinka, Tamjanika...

Foto: V. Mitrić

Nažalost krajem HIH veka, filoksera (bolest korena vinove loze) "slistila" je vinograde i vinogradarstvo u valjevskom i užičkom kotaru.

Sada postoji veliko interesovanje za obnovom vinogradarske kulture na ovom području. U pripremi je predlog Ministarstvu poljoprovrede da se ovaj kraj proglasi vinogradarskim područjem. Tim pre, što je ovaj kraj sušan i bezvodan. Poznato je da loza ne zahteva navodnjavanje i zalivanje. Zato je u prošlosti ovo područje naseljeno Hercegovcima koji su sa sobom doneli "lozu i kozu", za koje nije potrebno mnogo vode

Inače na osunčanim padinama Povlena, Maljena i Medvednika odlični su uslovi za vinogradarstvo. U prvom vinogradu, svetski najkvaltetnijih vinskih sorti - Kabernea i Merloa, nivo šećera u grožđu dostiže do 25 procenata. Ove sorte su pogodne za ove krajeve, jer su otporne na velike mrazeve i hladnoće.

Inače, sadnice za ovaj prvi vinograd đakona Ljubomira Rankovića, poklonio je njegov prijatelj - proslavljeni dramski umetnik i režiser Radoš Bajić koji je inače iz sela Medveđa kod Trstenika, poznatog po vrsnim kalemarima vinove loze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri