AGRAR "PODIŽE" RAĐEVINU: Ministar Branislav Nedimović u Krupnju najavio nove subvencije poljoprivrednicima

V. Mitrić

27. 02. 2021. u 07:30

DRŽAVA će već početkom narednog meseca finansijski pomoći svakom poljoprivrednom proizvođaču koji je vlasnik zemljišta i za to je ukupno opredeljeno 7,6 milijardi - poručio je iz Krupnja, tokom posete ovom delu Srbije i razgovora sa predstavnicima ove i susednih opština, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

АГРАР ПОДИЖЕ РАЂЕВИНУ: Министар Бранислав Недимовић у Крупњу најавио нове субвенције пољопривредницима

Foto V. Mitrić

Krajem marta, najavio je, treba očekivati "jedan veliki poziv" koji se radi zajedno sa Svetskom bankom, po principu 50 odsto bespovratna sredstva, 40 odsto kredit i deset odsto učešće sopstvenih sredstava, pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

- Za tu meru će na rapolaganju biti 38 miliona dolara - precizirao je ministar, uz napomenu da sledi izmena Zakona o komasaciji i poljoprivrednom zemljištu jer je država, u investicionom programu nazvanom "Srbija 2025", upravo za ukrupnjavanje poseda namenila oko 70 miliona evra.

Ivana Popović, Foto V. Mitrić

Novina je i to da će se program IPARD III od naredne godine prvenstveno odnositi na izgradnju komunalne infrastrukture - vodovodne i kanalizacione mreže, te puteva - a nosioci posla će biti lokalne samouprave.

Nedimović je prokomentarisao i navode o smanjenju subvencija, istakavši podatak da su one bile i ostale 4.000 po hektaru, a 1.200 je bilo predviđeno za gorivo koje je ove godine pojeftinilo za oko 20 dinara, pa je samo ta pomoć izostala.

- Država i Ministrastvo poljoprivrede prate tržište i, ukoliko se nešto intenzivnije bude menjalo, spremni smo da intervenišemo - zaključio je Branislav Nedimović koji je u Rađevini i Podrinju boravio zahvaljujući velikom trudu narodnog poslanika iz ovog kraja Ivane Popović.

Ova mlada žena, naime, predstavljajući u Narodnoj skupštini ljude iz Krupnja i Malog Zvornika, svakodnevno brine za agrar i promoviše ovdašnje potencijale za poljoprivrednu proizvodnju.

Pritom, pre ulaska u političke i poslaničke vode - na pradedovskom imanju, u selu Kržava iznad Krupnja - Ivana je pokrenula proizvodnju džema i drugih poslastica koje su već postale prepoznatljive širom regiona.

Posle razgovora sa ministrom Nedimovićem i o drugim problemima ljudi iz ovog dela Srbije, nije krila zadovoljstvo zbog činjenice da, kako kaže, Krupanj tokom prethodnih decenija nije mogao ni da sanja ovakvu posvećenost države, te posebno naglašava podatak da su tokom obnove posle poplava koje su 2014. ojadile i Rađevinu, oštećeni dobili i mnogo više nego što je bilo obećano. Podseća na obnovljene i iznova sagrađene kuće, uređenje vodotokova, podizanje jalovišne brane, izgradnju modernih saobraćajnica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)