ZA MIRNIJE TREĆE DOBA: Projekat pomoći najstarijim Kraljevčanima u ruralnim područjima

G. Ćirović

19. 02. 2021. u 11:20

ЗА МИРНИЈЕ ТРЕЋЕ ДОБА: Пројекат помоћи најстаријим Краљевчанима у руралним подручјима

Foto: G. Šljivić

U SARADNJI sa ovdašnjim udruženjem građana „Polet“ i Centrom za socijalni rad, uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, kao i Vlade Švajcarske, kraljevačka lokalna samouprava realizuje jednogodišnji projekat „Treće doba u porodici“.

U okviru projekta sprovodi se proširenje usluga privremenog smeštaja u kriznim situacijama, usluga pomoći u kući i multisektorska saradnja. Za ovu namenu ukupno je obezbeđeno 2,7 miliona dinara, a projekat se sprovodi na teritoriji Studenice, Lopatnice, Lasca, Vitkovca, Zakute i Bapskog Polja.

- Projekat je usmeren na povećanje socijalne uključenosti i kvaliteta života najstarijih sugrađana u ruralnim područjima koji često ostaju da žive sami, pa neke njihove egzistencijalne potrebe ne mogu da budu zadovoljene, naročito u zimskom periodu – kaže Sonja Jaćović iz Udruženja „Polet“.

Zato je, prema njenim rečima, deo projekta usmeren da se odredi takozvana urgent hraniteljska porodica u njihovoj blizini, kao i gerontodomaćica za uslugu pomoći u kući.

- Tako stara i iznemogla lica imaju mogućnost da brzo dobiju podršku u dostavi namirnica i lekova – pojasnila je Sonja Jaćović. - A, u slučaju potrebe, urgent hraniteljske porodice će ih privremeno primati i u svoj dom ako su zbog nevremena ostali odsečeni od sveta, ili kada izađu iz bolnice dok se ne oporave...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)