FRESKE SU JOŠ UKRAS ZAPLANJA: Jerej Dušan Janković pokrenuo obnovu hrama u Ćelijama kod Gadžinog Hana

D. ALIHODžIĆ

04. 02. 2021. u 08:25

SVE dok paroh zaplanjski jerej Dušan Janković, pre samo tridesetak dana, nije objavio fotografije ruševne bogomolje posvećene Svetom arhangelu Mihajlu, malo ko je uopšte bio čuo za jednu od najstarijih crkava u ovom delu Srbije, u selu Ćelije podno Suve planine.

ФРЕСКЕ СУ ЈОШ УКРАС ЗАПЛАЊА: Јереј Душан Јанковић покренуо обнову храма у Ћелијама код Гаџиног Хана

Foto D. Alihodžić

Ali, apelu za pomoć pri obnovi svetinje su se odazvali vernici širom sveta, pa je već sakupljeno 8.500 evra. Trenutno, međutim, niko pouzdano ne zna koliko će koštati spasavanje hrama kojem je nemoguće utvrditi godinu izgradnje. Zna se samo da je obnavljan u 17. veku i - s obzirom na to da nema krov, a zidove su dinamitom uništili tragači za zlatom, pa rupa zjapi čak i na oltaru - pravo je čudo da se još nije srušio. Jedina svetla tačka su freske koje, i danas, plene nesvakidašnjom lepotom...

ZVONO OD KRALjA MILANA

PORED stare crkve u Ćelijama je i novija, podignuta pre jednog veka u slavu Svete Trojice, a u porti se nalazio i drveni zvonik koji su morali da poruše zbog dotrajalosti.

- Zvono je narodu zaplanjskom, u znak zahvalnosti za veliko angažovanje u borbama protiv Turaka, poklonio kralj Milan Obrenović, a mi smo ga sačuvali kako bi, posle obnove, ponovo odjekivalo Suvom planinom i Babičkom gorom - ističe otac Dušan.

Foto D. Alihodžić

- Pozivam vernike da budu deo duhovnog preporoda, jer su ovde, osim crkava u Marinoj Kutini i Gornjem Dragovlju, svi ostali hramovi u stanju koje zahteva hitne radove. Mi smo, eto, krenuli od bogomolje u Ćelijama - veli otac Dušan koji je u ovoj parohiji tek godinu dana.

RAČUN

ZAINTERESOVANIMA za pomoć na raspolaganju je račun Crkvene opštine zaplanjske broj 325-9500800003405-19, a svrha uplate je obnova starog hrama u Ćelijama.

Kaže, sam bi mogao samo da kuka nad ruševinom u kojoj, božjim čudom, freske odolevaju (ne)vremenu, a svima koji žele da pomognu poručuje da će javno objaviti gde je potrošen svaki dobijeni iznos. Uostalom, već sada - posredstvom "Fejsbuka" - svake večeri podnosi izveštaj o stanju na namenskom računu.

Foto D. Alihodžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)