SAVINDAN OBELEŽEN U JADRU: Ulaganje u škole deo misije svetosavlja

V. MITRIĆ

28. 01. 2021. u 20:01

U SVIM lozničkim osnovnim i srednjim školama svečano je proslavljena krsna slava - Savnidan, u skladu sa važećim epidemiološkim merama.

САВИНДАН ОБЕЛЕЖЕН У ЈАДРУ: Улагање у школе део мисије светосавља

Foto: V. MItrić

 

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, uz želje da svi budu zdravi, srećni i napredni, čestitao je školsku slavu, Savindan, direktorima, nastavnicima, učiteljima i učenicima Jadra, Vukovog zavičaja.

- Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop uvek je sa nama i na svakom mestu. Ovaj duhovnik nas neprestano poziva da u duhu njegove misije budemo učeni, čestiti i dobri ljudi, da razvijamo i unapređujemo školstvo na svim nivoima, čuvamo svoj jezik, nesebično delimo sa drugim narodima i kulturama vrednosti naše jezičke, prosvetne i naučne baštine - rekao je Petrović.

U ličnosti Svetoga Save, valjanog državnika, vrednog zakonodavca, najvećeg prosvetitelja i hrišćanskog filozofa, ističe Petrović, „ možemo da sagledamo snažnu misiju svetosavlja. Ona je stalna inspiracija svake epohe, obasjava naše vreme i mesto Loznice u savremenom dobu“.

- Pružajući svaki vid podrške učenicima, njihovim roditeljima i prosvetnim radnicima osnovnih i srednjih škola, deci najmlađih uzrasta u novim obdaništima na teritoriji Loznice, uz podršku naše države i vlade, već dugi niz godina dajemo podsticaje novim „ambasadorima“ znanja iz zavičaja velikana -kaže čelni čovek grada na Drini.

Ponavljanje je majka učenosti, ali često i prepreka stvaralaštva, pisao je Rastko Nemanjić. Na temeljima tradicije nastavili smo da osavremenjavamo izvođenje nastave kroz opremanje školskih učionica i kabineta. Obezbedili smo i druge podsticaje našim đacima kroz bolju upisnu politiku u srednjim školama kojom su, novim i kreativnim zanimanjima, obuhvaćena i deca sa posebnim potrebama. Pružamo podršku za besplatan prevoz, nabavku udžbenika, ishranu, školska takmičenja. Uostalom, ovo je godina u kojoj će biti obeleženo više jubileja kao što je vek i po lozničke Gimnazije i drugi. Pred nama je godina novih investicija u naučni podmladak grada, kao što je izgradnja Inovacionog centra, gde će naši učenici usvajati nova znanja i veštine, sledeći put tvorca novih ideala, našeg najvećeg prosvetitelja – Svetog Save – poručio je.

Inače, škola u Lipničkom Šoru i Srednja hemijsko medicinska škola nose ime našeg velikog prosvetitelja i prvog učitelja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri