NEĆE SE ZABORAVITI DOM “OKA SOKOLOVOG”: Kuća legendarnog vojnika Dragutina Matića u selu Kaletinac podno Suve planine čeka majstore

D. ALIHODžIĆ

22. 01. 2021. u 08:38

SVE procedure vezane za početak obnove kuće Dragutina Matića u selu Kaletinac su okončane i sa prvim sunčanim danima počeće njena obnova. Predviđeno je da dom "Oka sokolovog" bude svojevrsni muzej posvećen svim herojima iz Prvog svetskog rata.

НЕЋЕ СЕ ЗАБОРАВИТИ ДОМ “ОКА СОКОЛОВОГ”: Кућа легендарног војника Драгутина Матића у селу Калетинац подно Суве планине чека мајсторе

Kuća Dragutina Matića / Foto D. Alihodžić

Nakon što su "Novosti" pre dve godine pisale o tome kako propada kuća simbola Velikog rata mnogi su se postideli pa se počelo sa njenom obnovom. Najpre je trebalo pravnički završiti imovinski postupak, odnosno da svi Matićevi naslednici daju saglasnost da se kuća pokloni lokalnoj samoupravi za potrebe formiranja muzeja. U posao se onda uključio niški Zavod za zaštitu spomenika koji je napravio detaljan projekat rekonstrukcije kuće u autentičnom moravskom stilu.

- S ponosom mogu da kažem da su sve procedure okončane i da smo u budžetu obezbedili 5,5 miliona dinara za radove. Potrebno je da pre početka građevinske sezone izaberemo izvođače radova. Reč je o specifičnoj građevini tako da građevinski moraju da imaju specijalne reference ali verujem da će se na teritoriji Srbije naći takvi - kaže Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han koji očekuje da u toku ove godine kuća, odnosno muzej bude otvoren za posetioce i poštovaoce lika i dela Dragutina Matića.

Predsednik Filipović kaže da su tokom prošle godine iz budžeta opštine potpuno obnovili put, u dužini od tri kilometara, koji vodi do sela Kaletinac.

IZVIĐAČKE SPOSOBNOSTI

DRAGUTIN Matić je umro pre 49 godina, a na nadgrobnom spomeniku koji je takođe zapušten piše da je živeo 82 godine. Zbog svojih izviđačkih sposobnosti tokom rata dobio je nadimak "Oko sokolovo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja