VELIKO INTERESOVANJE ZA KINESKU VAKCINU: Na 10 punktova u Kruševcu počela masovna vakcinacija (VIDEO)

S. BABOVIĆ

19. 01. 2021. u 13:49

NA desetine najstarijih Kruševljana, ali i pripadnika Policijske uprave Kruševac, prosvetnih radnika čekalo je da danas primi kinesku vakcinu u najvećem punktu za imunizaciju u gradu, u Hali sportova.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КИНЕСКУ ВАКЦИНУ: На 10 пунктова у Крушевцу почела масовна вакцинација (ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Kako saznajemo, u toku jučerašnjeg dana u Rasinski okrug dopremljeno je 2.700 doza vakcine, a više od 1.500 biće iskorišćeno u Kruševcu.


-Htela sam da primili rusku ili kinesku vakcinu, jer su nam Rusi braća, a Kinezi braća od tetke - priča za „Novosti“ Kurševljanka Radojka Makragić (57).

-Odlučila sam se za vakcinaciju, jer stvarno mislim da je to jedini način da se zaustavi ova pošast i prekine sedenje kod kuće i izolacija, kao da smo, na neki način, osuđeni. Apelujem na stanovništvo da dođu da se vakcinišu i da više ne izbegavamo jedni druge.

Gradonačelnica Jasmina Palurović smatra da je Kruševac spremno dočekao trenutak za masovnu vakcinaciju, koja će danas biti moguća u Hali sve do 17 sati.


- Svi koji ne mogu da se prijave za vakcinaciju putem portala eUprava, mogu da pozovu naš kol-centar ( 037/446-446 i 066/446-446), a naši operateri će upisati sve podatke kako bi sugrađani mogli da se vakcinišu - napominje gradonačelnica Jasmina Palurović, dodajući da je radno vreme kol-centra od 8 do 16 sati.

-Apelujem na sve sugrađane starije od 65 godina i druge prirotetne kategorije da se vakcinišu i da na taj način sprečimo dalje širenje virusa korona i rasteterimo zdravstveni sistem.



U Domu zdravlja predočavaju da je osim na punktu u Hali sportova, gde je čak pet odeljenja za istovremenu vakcinaciju, Kruševljanima omogućena vakcinacija na još 9 punktova (četiri gradske i pet seoskih ambulanti).

-Angažovano je 20 lekara i toliko medicinskih sestara na svim punktovima - predočava dr Marina Kostić, direktorka DZ. -Prema preporukama koje smo dobili, bićemo u mogućnosti da obavimo pregled i vakcinaciju 75 građana za pet sati, odnosno dnevno 750 građana.

Epidemiolog dr Predrag Pavlović, direktor Zavoda za javno zdravlje Kurševac, podvlači da je u Kruševac pristiglo više od 1.500 doza kineske vakcine, ukupno 2.700 za ceo Rasinski okrug.

-Svim građanima koji se okolebaju koju vrstu vakcina da prime, a mnogi su u dilemi, jer mi smo jedna od retkih zemalja koja omogućava širok izbor, mogu da kažem da je ova vakcina napravljena poptuno na isti način kao i ona koju dobijamo protiv gripa - objašnjava dr Predrag Pavlović. -Proizvodi se od umrtvljenog virusa, određenim postupcima „iseckan“ je na sitne komade, da ne bi mogao da izazove neko oboljenje i njena pouzdanost i sigurnost su praktično isti kao i kod klasičnih vakcina protiv gripa.

                

DO SADA VAKCINISANO OKO 500 LICA


SVI Kruševljani i bez poziva i prijave se mogu danas vakcinisati u Hali sportova do 17 sati ukoliko pripadaju određenim kategorijama. U Kruševcu je do sada vakcinisano oko 500 lica. U ZZJZ Kruševac navode da su ranije vakcinom Fajzer-Biontek vakcinisani zdravstveni radnici, deo zaposlenih i korisnika u Gerontološkom centru, kao i stariji sugrađani u Dijagnostičkom centru. Danas bi trebalo da stignu spiskovi prijavljenih Kruševljana.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna