DECENIJU PLAĆALI NEZAKONITU TAKSU: Na računima za vodu u Odžacima i još sedam naselja izbrisan namet za održavanje vodomera

Z. Rajić

16. 01. 2021. u 09:20

ДЕЦЕНИЈУ ПЛАЋАЛИ НЕЗАКОНИТУ ТАКСУ: На рачунима за воду у Оџацима и још седам насеља избрисан намет за одржавање водомера

Foto Z. Rašić

NA računima za vodu, koji su proteklih dana u Odžacima i još sedam naselja u ovoj opštini pristigli za decembar, izostalo je potraživanje za stavku "naknada za održavanje vodomera".

Tako je, posle devet i po godina, ozvaničeno ukidanje takse na brojilo, za šta se od prvog dana njenog uvođenja borio ekolog Dušan Mirković iz Odžaka, tvrdeći kako se ta dažbina nezakonito naplaćuje.Potvrdu onoga na šta je uporno ukazivao, Mirković je konačno dobio u maju prošle godine nalazom republičkih komunalnih inspektora, koji je 1. decembra rezultirao usvajanjem opštinske Odluke o snabdevanju vodom za piće, posle čega je na računima JKP "Usluga" u Odžacima, Karavukovu, Deronjama, Ratkovu, Laliću, Srpskom Miletiću, Bogojevu i Bačkom Gračacu izbrisana taksa za održavanje brojila. Narednih dana će račune bez iznosa za tu "uslugu" primiti i domaćinstva u Bačkom Brestovcu, gde postoji zasebno JKP "Brestkom".

PRAZNO račun bez naknade za održavanje vode, Foto Privatna arhiva

APEL POTROŠAČIMA U SRBIJI

Odžaci su jedna od prvih lokalnih zajednica koja je uvela taksu na vodomer, a kasnije su, kaže Mirković, to pod raznim nazivima učinili i mnogi drugi gradovi i opštine. On je apelovao na sve potrošače u Srbiji da traže ukidanje dažbina koje su mimo redovnih cena vode i ostalih komunalnih usluga.

- Nadzorom, koji su sprovele republičke inspektorke Snježana Nastović i Ivana Pamučar, dokazano je da javna komunalna preduzeća ne smeju da naplaćuju taksu na vodomer, jer je on deo komunalne infrastrukture, a ne deo vodovodne instalacije korisnika. To je sada overeno Odlukom o snabdevanju vodom, gde je vodomer nedvosmisleno definisan kao imovina komunalnih preduzeća - istakao je Mirković.

TUMAČENJE brojilo je svojina JKP, a ne domaćinstava, Foto Z. Rajić

Taksa na brojilo uvedena je 2011. godine najpre u Odžacima, a potom u mesnim zajednicama od kojih je "Usluga" preuzela obavljanje komunalnih delatnosti. Od svog osnivanja, 2014, taksu, koja je menjala ime u "bažadarenje vodomera" i "naknada za održavanje vodomera", naplaćivalo je i JKP "Brestkom". Iznos ove dažbine bio je u početku 50, a kasnije 65 dinara mesečno. Ubeđen da je taksa bespravna, Mirković je odbijao da je plaća.

- Ekolog je isterao svoje. Došlo je tumačenje da naknada nije bila po zakonu i da više ne može da bude na računu. Naša je obaveza da postupimo u skladu sa tim - rekao je za "Novosti" direktor JKP "Brestkom" Ninko Adamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nebojša

16.01.2021. 10:52

Nama u Krušvcu naplačuju taksu za održavnje mreže ko da im nije to posao, znači da se presavije tabak tabak. Pozdrav za gospodina i bravo .

Ex faca

16.01.2021. 15:16

E sad logično je da treba tužiti komunalno preduzeće koje ih je pljačkalo 9 godina i tražiti da se oteto vrati ili kao protivvrednost isporučitiodređenu količinu vode sa smanjenom cenom. Takođe bi se moglo preispitati vlasništvo strujomera i stavku za njihovo baždarenje i održavanje, a osim čitača ih niko ne pogleda godinama. Takođe u zgradama etažno održavanje na koje se niko ne odaziva, jer, otkupili smo stanove i sami plaćamo intervencije. Za šta nam onda uzimaju pare a iznosi nisu mali. Ima mnogo truleži u državi, ali ponizan narod bez dostojanstva i znanja ćuti i plaća.

bager

16.01.2021. 16:25

U zemljama sa iskustvom i pamecu,,komunalno i firme za odrzavanje dostavu vode je sve do vodomera,,tu oni snose troskove odrzavanja i popravke,vodomer i posle njega je briga i " teret" vlasnika objekta ,stanara itd,isto kao i strujomeri ,strujomer i glavna sklopka su vlasnistvo distribucije a posle njih sve ostalo je vlasnik stana,stanar ,korisnik objekta,ugovor o prikljucku struje i koriscenju se uvek vodi na onog ko koristi ,,vlasnik,,stanar , a ne na vlasnika a stanar zivi u kuci ,stanu ,,jer korisnik je direktni potrosac i ako ne placa distribucija prekida isporuku nakon opomene,,ako ne naplate za 14 meseci zakonski nemaju pravo da dalje potrazuju dugovanje ( zakon o potrosackim pravima FR )