DECENIJU PLAĆALI NEZAKONITU TAKSU: Na računima za vodu u Odžacima i još sedam naselja izbrisan namet za održavanje vodomera

Z. Rajić

16. 01. 2021. u 09:20

NA računima za vodu, koji su proteklih dana u Odžacima i još sedam naselja u ovoj opštini pristigli za decembar, izostalo je potraživanje za stavku "naknada za održavanje vodomera".

ДЕЦЕНИЈУ ПЛАЋАЛИ НЕЗАКОНИТУ ТАКСУ: На рачунима за воду у Оџацима и још седам насеља избрисан намет за одржавање водомера

Foto Z. Rašić

Tako je, posle devet i po godina, ozvaničeno ukidanje takse na brojilo, za šta se od prvog dana njenog uvođenja borio ekolog Dušan Mirković iz Odžaka, tvrdeći kako se ta dažbina nezakonito naplaćuje.Potvrdu onoga na šta je uporno ukazivao, Mirković je konačno dobio u maju prošle godine nalazom republičkih komunalnih inspektora, koji je 1. decembra rezultirao usvajanjem opštinske Odluke o snabdevanju vodom za piće, posle čega je na računima JKP "Usluga" u Odžacima, Karavukovu, Deronjama, Ratkovu, Laliću, Srpskom Miletiću, Bogojevu i Bačkom Gračacu izbrisana taksa za održavanje brojila. Narednih dana će račune bez iznosa za tu "uslugu" primiti i domaćinstva u Bačkom Brestovcu, gde postoji zasebno JKP "Brestkom".

PRAZNO račun bez naknade za održavanje vode, Foto Privatna arhiva

APEL POTROŠAČIMA U SRBIJI

Odžaci su jedna od prvih lokalnih zajednica koja je uvela taksu na vodomer, a kasnije su, kaže Mirković, to pod raznim nazivima učinili i mnogi drugi gradovi i opštine. On je apelovao na sve potrošače u Srbiji da traže ukidanje dažbina koje su mimo redovnih cena vode i ostalih komunalnih usluga.

- Nadzorom, koji su sprovele republičke inspektorke Snježana Nastović i Ivana Pamučar, dokazano je da javna komunalna preduzeća ne smeju da naplaćuju taksu na vodomer, jer je on deo komunalne infrastrukture, a ne deo vodovodne instalacije korisnika. To je sada overeno Odlukom o snabdevanju vodom, gde je vodomer nedvosmisleno definisan kao imovina komunalnih preduzeća - istakao je Mirković.

TUMAČENjE brojilo je svojina JKP, a ne domaćinstava, Foto Z. Rajić

Taksa na brojilo uvedena je 2011. godine najpre u Odžacima, a potom u mesnim zajednicama od kojih je "Usluga" preuzela obavljanje komunalnih delatnosti. Od svog osnivanja, 2014, taksu, koja je menjala ime u "bažadarenje vodomera" i "naknada za održavanje vodomera", naplaćivalo je i JKP "Brestkom". Iznos ove dažbine bio je u početku 50, a kasnije 65 dinara mesečno. Ubeđen da je taksa bespravna, Mirković je odbijao da je plaća.

- Ekolog je isterao svoje. Došlo je tumačenje da naknada nije bila po zakonu i da više ne može da bude na računu. Naša je obaveza da postupimo u skladu sa tim - rekao je za "Novosti" direktor JKP "Brestkom" Ninko Adamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

OD RUDOG POLJA DO KRALJEVA: Kraljevčani danas obeležavaju imendan svog grada