VODA JE ODNELA SVE, OSTAVILA NAM SAMO BLATO: Posle poplava u južnoj Srbiji, reke se polako povlače, ali posledice tek"isplivavaju"

J. ĆOSIN

12. 01. 2021. u 23:10

PROBUDILI su me policijska rotacija i galama. Već smo strepeli zbog kiše koja je neprestano padala, ali ništa nije ukazivalo da će doći do ovoga, pa smo otišli da spavamo.

ВОДА ЈЕ ОДНЕЛА СВЕ, ОСТАВИЛА  НАМ САМО БЛАТО: После поплава у јужној Србији, реке се полако повлаче, али последице текиспливавају

Foto J. Ćosin

A, onda je za pola sata sve nestalo. Gledali smo samo da izvučemo decu živu i zdravu. Oni su puni trauma, plaču bez prestanka.

Ovako za "Novosti" priča Zoran Merković iz Šainovca kod Doljevca, kojem je nabujali Dulinski potok u nedelju posle ponoći za tren oka odneo gotovo sve što je godinama sticao.

- Voda se sada povukla, ali je u ponedeljak bilo užasno. Ostalo je samo blato. Sve iz podruma je otišlo, ostale su samo posledice. Spremali smo se za slavu, za Svetog Vasilija.

Ćurke, kokoške, zimnica, mašine za alat sve je bujica odnela, hidrofor je izgoreo.

Katastrofa. Voda je ušla u kuću, oko 80 centimetara, ali srećom je temelj visok, inače bi sve poplavilo - priča nam Merković, koji je sa porodicom te noći evakuisan.

Nišava premašila čak tri metra!

POPLAVNI talas sa područja Bugarske i pirotskog kraja, koji se pre dve noći sručio ka belopalanačkom ataru i dalje ka Sićevu i Nišu, naneo je velike probleme. Uz veliki broj poplavljenih oranica na priobalju, na potezu od Čiflika i Ljubatovice do ulaska u Sićevačku klisuru, vodena stihija je poplavila sela Crvena Reka i obližnji Dolac koji su na levoj obali Nišave.

- Uz pomoć Sektora za vanredne situacije evakuisali smo stoku i ljude. Izmešteno je više desetina grla stoke i živine, kao i petnaestak žitelja sela koji su bili ugroženi. Nivo vode je naglo porastao. Voda je ušla u dvorišta, prizemne delove kuća, garaže, štale, jednom rečju svuda.

Radimo na zbrinjavanju ljudi.

. Reka je za vrlo kratko vreme porasla sa 1,6 metara na čitava tri metra i još nadolazi - kaže Goran Miljković, predsednik belopalanačke opštine.

Foto V. Ćirić

Osim Crvene Reke, na udaru vodene stihije našao se i obližnji Dolac, kao i nekoliko desetina kuća u romskom naselju Murica. Za sada je oštećeno četrdesetak kuća. U Dolcu je opasno ugrožen most preko kojeg je saobraćaj obustavljen. Meštani Crvene Reke pamte mnogobrojne poplave kojima je bilo izloženo najveće i najmlađe belopalanačko selo, koje još uvek živi i opstaje.

Poslednja velika poplava, bila je aprila pre tačno deset godina.

- Stihija je naišla za vrlo kratko vreme. Ne bismo voleli da budemo u koži ljudima koji žive nizvodno odavde, prema Nišu - poručuju u Crvenoj Reci i Dolcu.

Poplavni talas je juče u Pirotu i Dimitrovgradu počeo da opada, pa se očekuje da se vodostaj smanji i kod Bele Palanke, dok nabujala Nišava ne protutnji kroz klanac Sićevačke klisure, gde će sasvim sigurno biti kritično. V. Ćirić

On kaže da nije prvi put da je njihov dom na udaru poplava, te da treba hitno uraditi nešto da se potok izmesti i udalji od tog naselja.

- Jednu sobu sam pre godinu dana morao da renoviram posle poplava. Jedva sam sakupio pare da saniramo štetu. Sve je tonulo, a evo sada opet. Pozvao bih zato nadležne, kao i predsednika Gorana Ljubića koji nam mnogo pomaže, da vidimo zajedno da se ovaj problem reši, da se ovaj potok sredi - kaže Merković.

STEFANOVIĆ: OPREZ I SARADNjA

PRIPADNIKE Vojske Srbije koji su pomažu stanovništvu u područjima ugroženim poplavama u Leskovcu, u naseljima Bobište i Bogojevce i u selu Turekovac, kao i u Vlasotincu i Žitorađi, obišao je juče ministar odbrane Nebojša Stefanović. On je istakao da je predsednik Vučić dao naređenje da vojska bude danonoćno uz građane i da će oni biti na terenu svuda gde je potrebno kako bi pružili svu neophodnu pomoć.

Foto Tanjug

- U ovom trenutku nema neposredne opasnosti, jer su uz veliki angažman vojnici, lokalna samouprava i stanovništvo uspeli da odbrane ova naselja, ali pošto se mogu očekivati dalje padavine, potreban je oprez - kazao je Stefanović u Turekovcu. - Zadovoljan sam da u ovako teškim situacijama vidim dobru saradnju vojske, lokalne samouprave i stanovništva.

Njegov sin Dejan kaže da su se dan posle vratili do kuće u nadi da će moći da se usele, ali zasad uslova nema, pa će još ostati kod komšija.

- Uginule su nam životinje, čak su se i golubovi podavili - teško govori Dejan.

Sličnu sudbinu doživela je i njihova komšinica Snežana Ibišević (61) čiji su podrum i prvi sprat poplavljeni.

Zoran Merković, Foto J. Ćosin

- Te noći smo pobegli kod komšija, strepela sam za ono šta nas čeka kod kuće. Čitav život nešto stvarate, mučite se... Suprug pati od bronhitisa, želeli smo samo mirnu starost u našoj lepoj kući. Kad sam ušla, zaplakala sam. Zidovi mokri, a sve stvari plutaju - priča nam Snežana. - Podigli smo nekako jedan kauč, a novi francuski ležaj je ostao u vodi.

Foto Tanjug

Regal, šporet, frižider, sve je to u vodi, svuda je sve blatnjavo, ostala je ona grozna tinja, sve smrdi... Ništa nismo stigli da ponesemo, voda je tako brzo nadirala da smo jedva uspeli da pobegnemo, glava se spasavala, niko nije razmišljao tada o stvarima.

TESTEROM PO PACIJENTA

VOZAČ Doma zdravlja u Vlasotincu Srđan Radičević u ponedeljak ujutro krenuo je po pacijenta u selu Lipovica. Zaustavilo ga je drvo koje je nevreme oborilo na put. Pokušao je da se vrati po motornu testeru, ali je i u povratku naišao na istu prepreku. Zaglavljen između dva drveta, a bez signala mobilne telefonije, odlučio je da pešači više od pet kilometara, dok ne dođe do mesta odakle bi mogao da pozove kolege. Pacijent iz Lipovice je potom, transportovan u leskovačku bolnicu na neophodnu terapiju.  I. M.

Foto GU Vlasotince

Doljevačka sela su gotovo svake godine na udaru poplava zbog izlivanja Toplice i Morave, kao i brojnih bujičnih potoka. Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić kaže da će na proleće početi uređenje korita ovih reka:

LESKOVAC: RASTERETNI KANAL MALO ZAKASNIO!?

ŽITELjI velikog broja sela u leskovačkom kraju saniraju posledice plavljena njihovih domaćinstava. Na najugroženijim mestima pomažu im nadležne gradske službe i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Tako je i u domovima kraj rasteretnog kanala Tulovske reke, od koga se mnogo očekivalo u zaštiti od ovog ćudljivog vodotoka. Radnici koje smo zatekli na terenu i građani su uvereni da bi štete bile mnogo manje da je ovaj kanal stavljen u funkciju.

Foto I. Mitić

- Zakasnilo se malo. Sve je bilo gotovo. Trebalo je samo prokopati zemlju oko novosagrađenog mosta preko ovog kanala i sav višak vode bi otišao direktno u Južnu Moravu, ali se čekalo na izmeštanje telekomunikacione infrastrukture koja prolazi pored mosta - rekli su nam radnici koje smo juče zatekli na ovom objektu.  I. M.

- Voda iz pet sela polako se povlači, u toku je otklanjanje posledica. Od marta kreće uređenje korita Toplice. Za prvu fazu radova izdvojeno je 45 miliona republičkih sredstava, tako da će to značiti početak kraja ovog problema sa kojim se Doljevac decenijama suočava. Međutim, bujični potoci su druga stvar, a da li će sa njima biti problema, to zavisi isključivo od nas, jer su često mesta za odlaganje otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024