SEĆANJE NA ŽRTVE KRVAVOG BANATSKOG JANUARA: U Zrenjaninu održan pomen stradalim rodoljubima

B. G.

09. 01. 2021. u 17:23

KOMEMORACIJOM, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 79. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao "krvavi januar" ili "krvavi srpski Božić".

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ КРВАВОГ БАНАТСКОГ ЈАНУАРА: У Зрењанину одржан помен страдалим родољубима

Foto: Grad Zrenjanin

Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog đakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su u Zrenjaninu, tadašnjem Petrovgradu, kao i u Kikindi, Dragutinovu, danas Novo Miloševo i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba.

Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan. To nisu bili samo komunisti, već i obični građani.

- Naša obaveza i dužnost su da evociramo uspomene na stradalnike tog vremena, ali i velika odgovornost da se ovakvi zločini više nikada ne ponove - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz kojeg su komemoraciji prisustvovali, nekadašnji gradonačelnik Ivan Bošnjak i njegov brat Darko, a njihov deda Bogoljub, jedan je od stradalih u krvavom piru fašističkih okupatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani