ZAPALJEN BADNJAK U KIKINDI: Korona odložila neke običaje (FOTO)

R. Šegrt

06. 01. 2021. u 17:03

ISPRED crkve Svetog oca Nikole u centru Kikinde SPC crkvena opština danas je organizovala tradicionalno paljenje badnjaka.

ЗАПАЉЕН БАДЊАК У КИКИНДИ: Корона одложила неке обичаје (ФОТО)

Foto: Rada Šegrt

Epidemija korona virusa uticala je da ovom lepom običaju prisustvuje manje vernika i građana nego ranijih godina, ali nije umanjila lepotu Badnjeg dana.

Ipak, neka obeležja su izmenjana, pa ove godine badanjak nisu doneli konjanici, kao je to u Kikindi godinama bilo uobičajeno, već je stigao terenskim vozilom “lada niva”.

Prisustvo jedne kočije bilo je simbolično podsećanje na ranije godine.

Toplo vreme i raskvašena banatska crnica, otežali su kretanje po atarau, pa su se kum Saša Nikolić i njegovi prijatelji, malo i pomućili da veliko drvo na vreme stigne ispred pravoslavnog hrama.

- Ništa ne može da umanji lepotu ovog dana. Za mene je Božić poseban, isto kao i Uskrs. Kad ustanem ujutro na Božić ili Uksrs već se osećam ushićeno. Ovi praznici mi uvek daju nadu u boljitak. Koliko god da je godina teška, imam nadu da će biti bolje. Daće Bog da svi ljudi u mom okruženju, Srbiji i svetu žive bolje i da zaboravimo sve probleme koje nam je donelo ovo vanredno vreme – poručio je Saša Nikolić, preduzetnik, koji drugu godinu uzastopno bio kum badnjaka ispred hrama Svetog oca Nikole u centru Kikinde.

BEZ ČESNICE U CRKVI

Epidemija je odložila neke tradicionalne božićne običaje u Kikindi, pa na Božić, posle liturgije, neće biti lomljenja velike česnice u crkvi Sv. Nikole u centru grada. Neće biti održane ni trke konjanika na konjima bez sedla u Mokrinu. 

Nikolić je sa kumom Čedom Rudanom i još desetak prijatelja na Badnje jutro oko pet sati otišao u šumu u okolini Kikinde, kod Simićevog salaša, da bi posekli badnjak. Imali su dosta muka da pređu atar, jer zamlja nije smrzla.

- Teren je nepristupačan, pa su se mnogi zaglavili autima u blatu, ali je badnjak ipska stigao na vreme- rekao je Nikolić.

Paljenje badnjaka orgnaizovano je i kod hrame Svetih Kozme i Damjana, zatim u Bnaatskom Velikom Selu i drugim selima kod Kikinde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!