DOZVOLJENA PRAZNIČNA ULIČNA PRODAJA U PARAĆINU: Vernici već kupuju badnjake i zasejanu pšenicu, jedan od najlepših božićnih ukrasa (FOTO)

Z. RAŠIĆ

02. 01. 2021. u 23:20

ŠTAB za vanredne situacije opštine Paraćin dozvolio je uličnu prazničnu prodaju na prostoru ispred Robne kuće „Šumadija“ do Božića, 7. januara.

ДОЗВОЉЕНА ПРАЗНИЧНА УЛИЧНА ПРОДАЈА У ПАРАЋИНУ: Верници већ купују бадњаке и засејану пшеницу, један од најлепших божићних украса (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

 Paraćinci su odlučili da iskoriste dane vikenda da prošetaju i na nekoj od tezgi kupe sitnice za predstojeći Badnji dan i Božić, koji je jedan od najvećih hriščanskih praznika.

Osim badnjaka, hrastove grane koja je glavno obeležje Badnjeg dana, mogli su da pazare i po narodnom običaju zasađenu pšenicu u saksiji, a bilo je i prigodnih ukrasa i napisa „Srećan Božić“.

Božićnu pšenicu, koja je jedan od najlepših prazničnih simbola, vernici seju na praznik svete Varvare 17. decembra ili svetog Nikole, 19. decembra, a pšenica je simbol plodne godine, naročito dobrih useva i dobrog života.

Zasađena pšenica u maloj saksiji danas se u Paraćinu prodavala za sto dinara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!