PRVI KORAK KA "KUĆI LEGATA": Ugovor između Grada Čačka i Umetničke galerije "Nadežda Petrović"

V. ILIĆ

29. 12. 2020. u 17:19

ČUVENA "Pavlovića kuća" u centru Čačka, u Gospodar Jovanovoj ulici br. 7-9 je predata na korišćenje Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović", a ugovor o konačnom obezbeđivanju dovoljno prostora ne samo za izložbeni deo, već i za depo su zaključili gradonačelnik Milun Todorović i direktor pomenute ustanove kulture Branko Ćalović.

ПРВИ КОРАК КА КУЋИ ЛЕГАТА: Уговор између Града Чачка и Уметничке галерије Надежда Петровић

Nova adresa UG "Nadežda Petrović" / Foto Galerija

- U fondu Galerije se nalazi oko hinjadu eksponata koje smo dobili kroz legatske zaostavštine, a pred očima javnosti nisu zato što nemamo gde da ih prikažemo. Događa se, tako, da odbijemo ili odlažemo odluku o prihvatu legata, iako smo prepoznali da se radi o važnim eksponatima koji poseduju i umetničku, i dokumentarnu vrednost, čak i za bliski region - objašnjava Ćalović.

Trenutno, Galerija u ovom objektu od gotovo 300 kvadrata koristi samo tri prostorije, ukupno tek nešto više od desetine - za smeštaj dela biblioteke i eksponata iz Legata Božidara Prodanovića i Zbirke crteža i karikatura Pjera Križanića. Ostali prostor zauzimaju razne organizacije koje su tu privremeno smeštene. Zgrada, inače, nije u punoj funkciji i zbog tehničke neopremljenosti, neadekvatnih instalacija i unutrašnje konfiguracije koja nije podsena za galerijske potrebe.

- Ugovorom je omogućeno objedinjavanje objekata obližnje galerije "Risim" i "Pavlovića kuće", te formiranje svojevrsne "Kuće legata". Tako će se, posle rekonstrukcije, pod jednim krovom - u zaštićenoj ambijentalnoj celini centra Čačka - naći eksponati svih legata u vlasništvu Galerije koji će, konačno, stalno biti dostupni javnosti. Pritom, biće dovoljno mesta i za dodatni izložbeni prostor, više ateljea na tavanu, sale za seminare, te multimedijalne i druge radionice - zaključuje Ćalović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)