NADOKNADA 1.000 DINARA PO ČASU: Za predavanja na televiziji profesori dodatno plaćeni

Branka Borisavljević

16. 12. 2020. u 13:42

EPIDEMIJA korona virusom promenila je raspored časova u školama. Umesto u učionici i ispred table, većina đaka će i prvo polugodište u novoj školskoj godini, "završiti" uz TV ekrane, laptopove i mobilne telefone, odnosno onlajn nastavu. Za dodatni rad ispred kamere, učitelji i nastavnici su i dodatno "nagrađeni".

НАДОКНАДА 1.000 ДИНАРА ПО ЧАСУ: За предавања на телевизији професори додатно плаћени

Foto M. Anđela

Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smo dobili odgovor da je reč o simboličnoj nadoknadi, a od samih profesora da su "plaćeni" 1.000 dinara po snimljenom času. Kako kažu nadleži, nastavnici koji su pripremali i snimali časove delegirani su od relevenatnih institucija i organizacija - Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, stručnih društava i zajednica škola, a pre svega od škola u kojima su zaposleni, posredstvom nadležnih školskih uprava. Često su se profesori i sami javljali. Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi, tako da oni koji nisu želeli, nisu ni morali.

- Imajući u vidu, da u našim školama rade kreativni, inovativni i motivisani nastavnici pružili smo mogućnost da svi zaposleni u školama na teritoriji Republike Srbije, koji su prepoznati kao primeri dobre prakse i koji žele da snimaju časove, snimaju prema unapred pripremljenom planu po školskim upravama - navode u ministarstvu. - Broj časova za snimanje utvrđen je na osnovu broja obrazovno-vaspitnih institucija na teritoriji školske uprave.

Prema navodima ministarstva, snimanje časova je dodatno angažovanje nastavnika i u skladu sa tim, a na osnovu svog angažovanja, oni su dobili simboličnu novčanu nadoknadu, u odnosu na broj snimljenih časova. Od nadležnih nismo dobili odgovor koliko je časova jedan nastavnik ili učitelj mogao da snimi, kao i na koji način je obezbeđen novac sa isplatu nadoknada. Takođe, ne zna ni koliko je tačno nastavnika bilo angožovano za snimanje časova, koji su emitovani na kanalima RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)