SREBRNO JEZERO KAO HALKIDIKI: U Velikom Gradištu prezadovoljni letnjom turističkom sezonom

D. NOVKOVIĆ

09. 12. 2020. u 14:45

UPRKOS još aktuelnoj pandemiji, lokalna samouprava u Velikom Gradištu će i ovu godinu pamtiti po - uspešnoj turističkoj sezoni!

СРЕБРНО ЈЕЗЕРО КАО ХАЛКИДИКИ: У Великом Градишту презадовољни летњом туристичком сезоном

Foto D. Novković

Naime, upravo je opasnost od zaraze virusom korona bila presudna za to da mnogi odustanu od planiranog letovanja u inostranstvu, a veliki broj njih je - kao alternativu u Srbiji - odabrao upravo Srebrno jezero. Zahvaljujući tome, ove godine je zabeleženo više od 800.000 poseta i ostvareno oko 100.000 noćenja. Prema rečima predsednika opštine Dragana Milića, najuspešniji meseci, sa najviše gostiju bili su jul i avgust.

- I pored pandemije, mi ove godine od turizma nismo imali smanjen, već povećan prihod.

Izdavanje kreveta, čiji je broj dostigao 2.000, zabeležilo je porast od gotovo 30 odsto u odnosu na lane. Najviše turista smo ugostili tokom jula i avgusta, a navala je bila tolika da su gosti tražili i smeštaj po gradu, jer u objektima na obali više nije bilo slobodnih mesta - kaže prvi čovek Velikog Gradišta Dragan Milić i najavljuje da će smeštajni kapaciteti u perspektivi dodatno biti povećani izgradnjom hotela vrednog oko deset miliona evra, za koji je zainteresovan izvesni investitor iz Nemačke.

Tvrđava Ram najveća atrakcija

OSIM Srebrnog jezera, turisti su masovno posećivali i srednjovekovnu tvrđavu (na slici) u selu Ram, koja je kompletno obnovljena i svečano otvorena početkom marta. Od tada, pa do kasne jeseni, ovo utvrđenje na Dunavu je posetilo oko 50.000 gostiju.

Foto D. Novković

Ovaj projekt je odranije planiran i najavljen, a sada nije otkazan, već je pandemija samo odložila njegovu realizaciju.

- S obzirom na to da će ovde proći brza saobraćajnica do Golupca, a gradiće se i aerodrom, nadamo se da će to biti dodatne pogodnosti koje će privući nove investitore. Pritom, oni kod nas već sada imaju značajnu pogodnost, jer za projekte u oblasti turizma građevinske dozvole dobijaju za samo nekoliko sati, a neophodne takse smo smanjili za čak 60 odsto - precizira Milić i podseća na to da je već završena sportska hala, a posle košarkaškog, na Srebrnom jezeru planiraju i održavanje odbojkaškog kampa.

Zarad još atraktivnije ponude u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, lokalna samouprava u Velikom Gradištu planira i izgradnju šetno-biciklističke staze koja će povezivati Zatonje i Ram.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024