ZASMETALI GRADITELJKI HOTELA: Rešenje opštinske inspekcije nije utišalo protest Odžačana zbog seče zdravog drveća

Z. Rajić

30. 11. 2020. u 13:18

ODžAČANI koji negoduju zbog seče drveća u centru grada, nisu zadovoljni rešenjem opštinske komunalne inspekcije, po čijem su nalogu uklonjena četiri stabla stoletnih bođoša i pet belih breza.

ЗАСМЕТАЛИ ГРАДИТЕЉКИ ХОТЕЛА: Решење општинске инспекције није утишало протест Оџачана због сече здравог дрвећа

Foto V. Stojanović

Inspekcija je posle devet dana dostavila kopiju rešenja na zahtev Ekološkog pokreta Odžaka (EPO), koji je tražio odgovore na pitanja ko je i zašto odobrio seču zdravog drveća u glavnoj, Knez Mihailovoj ulici.

U obrazloženju rešenja je predočeno da je komunalni inspektor sproveo nadzor stabala na javnoj površini ispred objekta na adresi Knez Mihailova 31, po zahtevu Tatjane Vujović iz Bogojeva, nove vlasnice zgrade bivšeg PPK "Odžaci", koja se preuređuje u hotel "Niš".

Foto EPO

 

- Ona je navela da stabla ugrožavaju i ometaju izvođenje radova pri izgradnji hotela. Prilikom nadzora je utvrđeno da je potrebno, po oceni stručnog lica iz JKP "Usluga", izvršiti korekciju krošnje stabala ili eventualno uklanjanje istih - navedeno je u rešenju, koje je potpisao "komunalni inspektor po ovlašćenju" Nenad Ćuić.

Rešenje, kojim je naloženo preduzeću "Usluga" da u roku od 15 dana koriguje krošnje ili ukloni stabla, doneto je 4. novembra, a nadzor je sproveden 9. novembra. Ostavljen je rok od 15 dana od dana prijema rešenja za žalbu protiv rešenja, ali uz napomenu da "žalba ne odlaže izvršenje" (!).

SEČU NALOŽIO INSPEKTOR ZA SPORT

Ekolozima je čudno zašto je rešenje o seči stabala potpisao inspektor za sport Nenad Ćuić, kad u opštini postoji komunalni inspektor.

- Svi inspektori mogu biti komunalni po ovlašćenju načelnika OU - objasnila je Teodora Jakovljević, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine.

Dušan Mirković iz EPO naglašava da javnost nije obaveštena o donošenju rešenja, pa nije jasno ni ko je mogao da podnese žalbu. EPO je, posle dobijanja rešenja o seči drveća, zatražio od Opštinske uprave da dostavi kopiju zahteva graditeljke hotela za inspekcijski nadzor stabala, kao i dokument o mišljenju stručnog lica JKP "Usluga" o potrebi seče drveća.

Foto EPO

- Tražićemo da, kao ranijih godina, ocenu o potrebi seče drveća, umesto jednog lica, donosi dendrološka komisija, sastavljena od predstavnika inspekcije i JKP, kao i člana Opštinskog veća, zaduženog za zaštitu životne sredine - rekao je Mirković.

Ekolozi su u prvi mah ukazivali da je posečeno šest stabala, ali su kasnije pobrojali devet panjeva. Mirković kaže da se u rešenju o uklanjanju stabala pominju samo bođoši, ali da zahtevaju obaveštenje i o tome ko je doneo odluku o seči pet belih breza sa strane hotela u izgradnji, na adresi Knez Mihailova bb.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)