SELA ČUVAJU I - MUZEJI: Novi sadržaji u Pakleštici i Temskoj oživljavaju čitavu staru planinu

V. ĆIRIĆ

16. 11. 2020. u 11:02

STAROPLANINSKA sela, koja su sama po sebi nalik zapuštenim muzejima, dobila su dva prva i prava izložbena prostora - u Pakleštici i Temskoj.

СЕЛА ЧУВАЈУ  И - МУЗЕЈИ: Нови садржаји у Паклештици и Темској оживљавају читаву стару планину

Foto V. Ćirić

Prvo pomenuto selo, koje tokom zime ima jedva dvadesetak žitelja, dobilo je muzej u nekadašnjoj Mlekari, a motiv otvaranja ne samo ove nesvakidašnje ustanove je da se stane na put odumiranju čitavog ovog kraja. Pritom, letos je, zbog još aktuelne pandemije, ovde sve vrvelo od posetilaca iz svih delova Srbije koji su želeli da vide kanjon Vladikine ploče, Kozji kamik, Zavojsko jezero i druge prirodne lepote. Između ostalog, novi muzej je posvećen i odbrani reke Visočice od najavljene izgradnje mini-hidroelektrane u srcu Stare planine.

A, pakleštički muzej otvoren je zahvaljujući preduzimljivosti Baneta Andonovića, Beograđanina koji je poreklom odavde i koji se seća i boljih vremena.

- Sećam se vremena kada sam, kao dete iz Beograda, ovde dolazio kod babe i dede, te zaticao mnogo raznog naroda. Sada želim da ovaj kraj ponovo oživi i da neki novi gosti uživaju u našim blagodetima. Jer, reku smo uspešno odbranili od investitora, a to je osnovni uslov za razvoj turizma i omogućavanje boljeg života - kaže Bane Andonović iz udruženja građana nazvanog "Vladikine ploče".

Bane Andonović, Foto V. Ćirić

Muzej je, inače, uređen uz pomoć studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koje je predvodila profesor dr Danijela Milovanović Rodić. Ona podseća i na to da su, na isti način, uredili i Dom kulture u Dojkincima, selu sa druge strane planine.

U Pakleštici su, inače, već preduzeli prve korake kako bi oživeli ovaj deo Srbije, pa se selo diči sa mnogo adaptiranih, pa i novoizgrađenih kuća, čiji su vlasnici uglavnom penzioneri iz Pirota, ili njihovi potomci. Upravo generacija pomenutih penzionera bi, saznajemo, trebalo da bude "čuvar vatre" za neke buduće generacije, a prvi čovek Mesne zajednice Zoran Matejić otkriva da je muzej formiran tako što je svako od meštana dao poneki "eksponat" koji se decenijama ne koristi: alat i pribor za tkanje, neku kudelju, srp, vagu, stari kantar...

Prvi muzej u Temštici je nedavno otvoren u zgradi Mesne kancelarije i posvećen je isključivo već poluvekovnoj borbi za očuvanje istoimene reke, odnosno -protiv izgradnje mini-hidroelektrane. Kažu, dolaskom turista i pružanjem usluga namernicima ima šanse da se u selu ponešto i zaradi, a da ognjišta predaka ne budu zauvek ugašena.

DOMAĆINI "Čuvari vatre" u Pakleštici, Foto V. Ćirić

Pritom, za razliku od Pakleštice, u Temskoj još ima stoke i pastira koji će ubuduće - ako sve bude teklo po ambicioznim planovima - konačno imati kome da prodaju svoje mleko, sir, jagnjad i sve drugo što proizvedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća