SAMO OVDE REKOM PLOVE "MORAVCI" SA MOTKOM: "Trstenik na Moravi" jedan je od najposećenijih događaja tokom godine i atrakcija ovog kraja

S. Babović

10. 11. 2020. u 14:09

Iako je tok Zapadne Morave kroz Trstenik dug čak 21 kilometar, ovdašnji meštani poznaju i najmanji meandar reke pored koje žive.

САМО ОВДЕ РЕКОМ ПЛОВЕ  МОРАВЦИ СА МОТКОМ: Трстеник на Морави један је од најпосећенијих догађаја током године и атракција овог краја

Foto S. Babović

I, upravo zato su drugu polovinu avgusta, od 13. do 19. u mesecu, posvetili posebnoj manifestaciji, namerni da Moravi pokažu koliko je vole. Tako je nastao letnji festival nazvan "Trstenik na Moravi" koji je samo prošle godine okupio više od 5.000 posetilaca. Ovog leta, festival usled epidemije virusa korona nije održan prvi put za 24 godina postojanja.

- Ova manifestacija je jedan od najposećenijih događaja tokom godine, a kroz nekoliko dana programa održavaju se takmičenja u plivanju, ribolovu, čorbijadi, celovečernji programi, koncerti, posebni sadržaji za najmlađe - kaže za "Novosti" Vladimir Jeftić, direktor Turističke organizacije opštine Trstenik. - Centralni dan je kada se održava takmičenje u trci čamaca pomoću motke, odnosno trka tzv. moravaca, poznatih kao "dereglije".

Foto S. Babović

- Redovno učestvujemo u trci čamaca, poštujemo ovu manifestaciju, a pobeda je najmanje važna - kažu čamdžije Uroš Milunović i Nikola Tomić. - Drvene motke od četiri metra, koje pokreću limena plovila teška od 80 do 100 kilograma posebna su atrakcija Trstenika.

Foto S. Babović

Drevno plovilo je svojevremeno služilo za prevoz ljudi i robe, a vremenom je zamenjeno skelom. Medveđa i Počekovina samo su neka od mesta u kojima još ima desetine "moravaca".

- Reka privlači posetioce tokom cele godine. Osim leti, kada je zbog gradske plaže i uređenog Omladinskog keja atraktivna za šetnje, može biti iskorišćena i tokom zimskih meseci, od decembra do aprila - prenosi za "Novosti" Vladimir Jeftić.

Postoji inicijativa da se na Omladinskim keju u dužini od jednog kilometra uredi "zimovnik", specijalni prostor za ribolovce. Zaljubljenici u skoblja i mrenu, svakako, već dolaze i pecaju na obali, tako da bi iznajmljivanje montažnih objekata duž keja moglo da donese opštini korist, a izvesno bi kontrolisalo i izlov "bele ribe", uz praktikovanje isključivo "fider" tehnike ribolova. Procene su da svakog dana u periodu o kojem je reč oko 150 pecaroša bude aktivno na Moravi.

Foto S. Babović

Turisti koji žele da veslaju ili da uživaju u plovidbi, imaju priliku da učestvuju u turama koje organizuju iskusni članovi Društva sportova na vodi "Zapadna Morava". Prema rečima jednog od najboljih poznavalaca ove reke, Dragana Radovanovića, izuzetno interesovanje vlada za ture na relaciji Trstenik - Maglič ili Trstenik, Zapadnom Moravom, do ušća Ibra. Ovo Društvo tradicionalno organizuje Ibarsko-moravsku regatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)