ČAS SEĆANJA NA JUNAKE I ŽRTVE: U gradskoj kući Obeležen Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Z. GRUMIĆ

24. 10. 2020. u 07:35

DAN oslobođenja Novog Sada od fašističke okupacije, 23. oktobar 1944. godine, obeležen je juče prigodnim manifestacijama, ali ovoga puta prilagođenim primeni mera zaštite od pandemije.

ЧАС СЕЋАЊА НА ЈУНАКЕ И ЖРТВЕ: У градској кући Обележен Дан ослобођења града у Другом светском рату

Foto N. Karlić

Na svečanosti u Gradskoj kući, u prisustvu manjeg broja zvanica nego prethodnih godina, gradonačelnik Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović uručili su najviša gradska priznanja.

Oktobarsku nagradu za ovu godinu dobili su Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, Volonteri i volonterke Novog Sada i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, dok je Novembarska povelja pripala episkopu bačkom Irineju Buloviću, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Gradskoj biblioteci.

NAGRADA U HUMANITARNE SVRHE

NOVČANI iznos nagrade od 130.000 dinara, vladika Irinej će, kako je rekao, proslediti dobrotvornoj ustanovi Eparhije bačke "Vladika Platon Atanacković" za realizaciju projekta Narodne kuhinje, koja će uskoro početi da radi.

Pozdravljajući laureate i goste, gradonačelnik Vučević je podsetio na značaj tog važnog datuma u istoriji grada, kada je u Novi Sad došla sloboda, posle tri i po godine ropstva i stradanja u kojima je izgubljeno više od 20.000 života.

Foto N. Karlić

- Ništa ne može da izbriše sećanje na hrabrost i ogromnu žrtvu koju su oslobodioci Novog Sada podneli za našu budućnost i budućnost naše dece. Zato za nas 23. oktobar nikada neće biti običan dan - rekao je gradonačelnik i dodao da ne postoje okolnosti, poput ovih pandemijskih, zbog kojih bi Novosađani propustili "čas sećanja" na junake koji su pre 76 godina za nas osvojili slobodu.

VENCI

GRADONAČELNIK Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović položili su vence na Spomen-groblje u znak sećanja na pale borce NOR od 1941. do 1945. godine. Vence su tom prilikom položili i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

Na visokim priznanjima, u ime nagrađenih, zahvalio je vladika Irinej ističući takođe taj uzvišeni pojam slobode koja je, kako je rekao, u samoj osnovi događaja po kojima su nazvana dodeljena gradska priznanja.

- U osnovi tih oktobarskih i novembarskih događaja centralno mesto zauzimaju sloboda i borba našeg naroda za oslobođenje i jedinstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Izmene u saobraćaju zbog radova na pojedinim putnim pravcima