SUNCEM PUNE MOBILNI TELEFON: Inovacija tročlanog tima pravno-poslovne škole iz Niša i njihovog mentora

D. ALIHODžIĆ

22. 10. 2020. u 08:20

TIM niške Pravno-poslovne škole - budući poslovni administratori Miljana Mitrović, Đurđa Marinović i Jana Miljković, pod vođstvom mentora profesora Marine Vasić - osmislio je masku za mobilni telefon koja pomoću solarne energije puni bateriju, pa je usledio i trijumf na regionalnom takmičenju pod nazivom "Poslovni izazov".

СУНЦЕМ ПУНЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Иновација трочланог тима правно-пословне школе из Ниша и њиховог ментора

Foto privatna arhiva

U konkurenciji predstavnika 23 srednje škole iz jugoistočne Srbije, pomenute učenice su obezbedile i plasman na finalno nadmetanje koje će u Beogradu biti održano tokom februara. Ako ponove uspeh, na red će doći i "Poslovni izazov Zapadnog Balkana"...

TRADICIJA

TAKMIČENjE nazvano "Poslovni izazov" je pokrenuto pre 12 godina, a šest regionalnih smotri okupi više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji. Uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Unikredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije "Orakl" i univerziteta "Metropolitan", realizuje ga organizacija pod nazivom "Dostignuća mladih u Srbiji".

Ideja koju još do detalja razrađuju je nastala posle saznanja da se godišnje samo za proizvodnju električne energije koja puni baterije mobilnih uređaja sagori više 35 miliona tona uglja. S obzirom na to da je takmičenje, zbog pandemije, organizovano onlajn i da ne postoji gotov proizvod, mlade Nišlijke još ne znaju da li će njihova maska uopšte biti u upotrebi. Ipak, izvesno je da bi takav izum, bez obzira na prefiks solarni, mogao da radi i kada nema sunca, jer bi mu bila dovoljna i dnevna svetlost...

- Njihova prednost je i to što su učenice Pravno-poslovne škole, pa u okviru naših virtuelnih preduzeća sedmično rade na po nekoliko novih ideja - kaže direktor pomenute obrazovne ustanove Milorad Gavrilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri