NOVA POSTAVKA PRVA U SRBIJI: Narodni muzej u Kruševcu od kolega dobio Nagradu "Mihailo Valtrović"

S. BABOVIĆ

17. 10. 2020. u 07:26

NARODNI muzej u Kruševcu je dobitnik prestižne nagrade pod imenom "Mihailo Valtrović", u kategoriji za izuzetne razultate postignute tokom 2019. Muzejsko društvo Srbije je, tako, posebno vrednovalo otvaranje nove stalne postavke - posle čak 40 godina - što je svojevrsna kruna devetogodišnjeg rada kustosa i konzervatora.

НОВА ПОСТАВКА ПРВА У СРБИЈИ: Народни музеј у Крушевцу од колега добио Награду Михаило Валтровић

Foto S. Babović

Ali, nedugo po dodeli priznanja, stručnjaci pomenute ustanove kulture su već bili na novom poslu - završavajući pripreme za otvaranje izložbe posvećene kraljevom ađutantu generalu Dušanu D. Krstiću. U međuvremenu, od juče je pred publikom i postavka pod nazivom "Britanija u Drugom svetskom ratu", priređena u saradnji sa Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva.

- Nagrada vrednuje kontinuitet, od rekonstrukcije zgrade Muzeja, do izrade nove stalne postavke, a priznanje nam je još značajnije jer dolazi od kolega - kaže direktor i istoričar Goran Vasić.

Prvi deo nove postavke, u prizemlju, otvoren je još 2017, a dve godine kasnije je ona proširena i na sprat. Izloženo je više od 2.000 reprezentativnih eksponata koji svedoče o prošlosti Kruševca i okoline. Pritom je, saznajemo, čitava postavka fleksibilna, pa ostavlja mogućnosti za izmene i inovacije. Jer, Kruševljani su prepoznali značaj ovakvog pristupa istoriji, pa Muzeju sve češće poveravaju izuzetne dragocenosti iz porodičnih arhiva.

Tu su još legati kompozitora Stanislava Biničkog i njegovog oca Stevana, zastava 12. pešadijskog puka cara Lazara, steg istoimenog Pevačkog društva...

REALNOST

- PORED kontinuiranih izložbi u centralnoj zgradi, te Kući Simića i Umetničkoj galeriji, tokom pandemije smo naše sadržaje predstavljali i virtuelno - kaže direktor Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!