REVIJA SPORTISTA SA INVALIDITETOM U INĐIJI: Parainspirisani za socijalnu integraciju kroz sport

S. Bajić

14. 09. 2020. u 15:59

REVIJALNIM mečevima u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, odigranim minulog vikenda u Inđiji, priveden je kraju projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired“, vredan 263.000 evra, koji je realizovao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uz partnere, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i opštinu Inđija.

РЕВИЈА СПОРТИСТА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ИНЂИЈИ: Параинспирисани за социјалну интеграцију кроз спорт

Foto: Pres služba Pokrajinske Vlade

Projekat, od kojeg su benefiti za naše sportiste višestruki, kako je potvrdio Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, finansiran je sredstvima Evropske unije sa 224.000 evra u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina.

- Donacija u opremi, kojom se pomaže razvoj sporta za osobe sa invaliditetom, vredna je 74.000 evra- kaže Batez.

- Dobili smo kombi prilagođen osobama sa invaliditetom, deset invalidskih kolica, pet stolova za stoni tenis sa kompletnom opremom, kao i različite sportske rekvizite koji su podeljeni na teritoriji celog Srema.

Takođe, urađeno je istraživanje o potrebama osoba sa invaliditetom u Sremu i Bosni i Hercegovini u oblasti sporta, održano je niz edukacija sportskih stručnjaka za rad sa osobama sa invaliditetom, a objavljene su i stručne publikacije. 

Marko Gašić,  predstavnik Opštine Inđija i član projektnog tima, naglasio je da je Inđija kao partner u projektu zadovoljna doprinosom afirmaciji sportskog angažovanja osoba sa invaliditetom.

- Sportska oprema i rekviziti koje smo dobili doprineće unapređenju sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom, a iz opštinskih budžetskih sredstava će se i u narednom peridu podsticati para sport- rekao je Gašić.

Batez je istakao posebnu ulogu naših paraolimpijskih šampionima, Zlatka Keslera, Borislave Perić- Ranković, Mitra Palikuće i Aleksandra Jevremovića i naglasio da je čitavo angažovanje dobar pokazatelj da i kroz projekte mogu da se pronađu alternativna sredstva za unapređenje i razvoj sporta.

Borislava Perić Ranković, paraolimpijska šampionka, najbolja stonoteniserka na planeti, smatra da je vrednost tog projekta i u činjenici da osobe sa invaliditetom pokreće da se bave sportom. 

Foto: Pres služba Pokrajinske Vlade

- Ostvarili smo i saradnju sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine i nadamo se da će se mnoge grane sporta prepozanti u zajedničkim projekima. Ta saradnja je dobar početni korak za stvaranje boljih uslova za bavljenje sportom budućih sportskih generacija i šampiona- kaže Perić-Ranković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri