OREDEN SVETI KNEZ PERIĆU: Srpska kranjevska akademija naučnika i umetnika dodeljuje visoka odličja

V.Mitrić

11. 09. 2020. u 12:41

ORDEN Sveti knez, jedno od najvećih odličja Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, u okviru velike naučne, kulturne i umetničke svetkovine „Vidovdanska loza“, koju tradicionalno organizuje svakde godine, biće dodeljenja u Kragujevcu, u sali Ekonomskog fakulteta, na završnoj priredbi diplomiranom ekonomisti Vasiliju Periću, načelniku opštine Ugljevik, rekao nam je akademik Dragan Damnjanović, predsedavajući SKANU.

ОРЕДЕН СВЕТИ КНЕЗ ПЕРИЋУ: Српска крањевска академија научника и уметника додељује висока одличја

Foto: V.Mitrić

Perić je, kako kaže akademik profesor   dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU, inače ugledan hirurg i zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije, „u poslednje dve decenije, koliko je na čelu Ugljevika, zaslužan što je to  postala jedna od najrazvijenih opština, po svi kriterijumina, ne samo u RS i BiH i istinski primer i uzor drugima“.

- Veliku pažnju posvetio je Perić kulturi, pa je za njegovo do ba rukovošenja tom lokalnom samouopravom Ugljevik dobio velelepan Centar za kulturu „Filip Višnjić“, koji sa oko 300 programa godišnje, godinama već, u senku baca mnogo veće gradove –kaže akademik Kerkez. –Uređeno je selo i istorijska mesta vezana za čuvenog narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića, rođenog u Gornjoj Trnovi, kod Ugljevika, gde je, lično, otkrio spomenik tom velikanu čitavog srpskog roda, a sada sprema da uradi Spome kuću Filipovu, poput one u Tršiću podignute njegovom velikom saradniku, saborcu i sapatniku Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Po rečima akademika Kerkeza, „pod Perićevim vođstvom u toku su priporeme za podizanje spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujeinitelju, koji su Ugljevičani podigli davne 1936. godine, a  fašisti srušili 1941. godine“.

- Perić rukovodio opštinom gde je prosek plata oko 1200 KM, gde se pomaže privrednicima i poljoprivrednica da otvaraju nova radna mesta, izgardio je puteve, vdoovod ei drugu infrastukturu kako bi život u selima bio kao u gradu, čime daje veliki doprinos  borbi protiv „bele kuge“, pošasti naših dana,a ovo je prva opština koja je skućila sve porodice palim boraca u minulom radu, koji su dali najveći doprinos za izvojevanu slobodu i izgrađenu Republiku Srpsku –ističe akademik Kerkez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana