OSNOVNU ZAVRŠE ZA TRI GODINE: Ovde se besplatno opismenjavaju i građani iz Jagodine i Ćuprije

Z. RAŠIĆ

10. 09. 2020. u 12:20

PARAĆINSKA škola "Radoje Domanović" jedna je od samo dve škole u Pomoravskom okrugu koja je akreditovana za funkcionalno obrazovanje odraslih, a upravo je u toku upis nove generacije polaznika.

ОСНОВНУ ЗАВРШЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Овде се бесплатно описмењавају и грађани из Јагодине и Ћуприје

Foto Z. Rašić

Upisuju se odrasli iz svih opština Pomoravlja koji nisu imali vremena, ili uslova, da završe osnovnu školu. Ovo obrazovanje je potpuno besplatno, ističe direktor Aleksandar Jovanović, a prošle školske godine svi polaznici iz sela i drugih gradova imali su plaćene putne troškove.

- Upis je do 1. oktobra, kada počinju predavanja koja traju do kraja maja. Nastava se održava u večernjim satima, gradivo je lako savladivo, a obično imamo i polaznike koji rade. Funkcionalno obrazovanje podeljeno je u tri ciklusa. Prvi je od prvog do četvrtog rasreda, drugi ciklus obuhvata peti i šesti, a treći sedmi i osmi razred. Ciklusi traju po godinu dana, tako da građani koji su krenuli od početka sve mogu da završe za tri godine - objašnjava Jovanović.

RADO IDU U ŠKOLU

KAKO kažu u ovoj školi, odrasli polaznici rado dolaze na časove jer im je to šansa da se opismene, završe svih osam razreda za tri godine, da pronađu posao ako još ne rade, ili da upišu srednju. Prijavljivanje za novu školsku godinu ide odlično, a uvek ima zainteresovanih i iz Jagodine i Ćuprije.

Najmlađi polaznici imaju često 15 ili 16 godina, a među najstarijima bude i šezdesetogodišnjaka. Njima je diploma neophodna da bi sačuvali posao.

U prošloj školskoj godini ovim vidom obrazovanja bila su obuhvaćena 52 polaznika. Onih koji su završili sedmi i osmi razred, odnosno treći ciklus, bilo je 13, od kojih je desetoro izašlo na završni ispit i svi su položili. Troje je upisalo srednju školu, što je veliki uspeh. Jovanović napominje da je u školi bilo i polaznika u prvom ciklusu, odraslih koji se opismenjavaju.

KADAR Aleksandar Jovanović, Foto arhiva

Za funkcionalno obrazovanje odraslih OŠ "Radoje Domanović" ima dobar stručni kadar, a gradivo je, razumljivo, sažeto. U prvom ciklusu - prvi i drugi razred, savladavaju se osnove srpskog jezika i matematike, a od predmeta tu su još engleski jezik, digitalna pismenost i osnovne životne veštine. U starijim razredima - drugi i treći ciklus, osim pomenutih predmeta, uče se još fizika, hemija, biologija, istorija, geografija, primenjene nauke, preduzetništvo i odgovorno življenje u građanskom društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati