PRIHVATILIŠTE KAO HOTEL ZA BESKUĆNIKE: Zgrada bivšeg internata u Kikindi spremna da primi osobe bez krova nad glavom

R. Šegrt

12. 08. 2020. u 08:52

PRIHVATILIŠTE za osobe bez trajnog smeštaja u Kikindi spremno je da primi prve korisnike, jer je završena adaptacija i opremanje zgrade starog Doma učenika (nekadašnjeg Internata) koja sada dobija novu namenu.

ПРИХВАТИЛИШТЕ КАО ХОТЕЛ ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Зграда бившег интерната у Кикинди спремна да прими особе без крова над главом

Nekadašnji Dom učenika / Foto R.Š.

Na ovoj adresi ubuduće će sigurno mesto imati beskućnici iz Kikinde i pet opština Severnobanatskog okruga: Čoke, Novog Kneževca, Sente, Ade i Kanjiže.

Prihvalište će biti organizaciona jedinica Gerontološkog centra, a kapacitet mu je 21 krevet. Ima hotelski uređena kupatila i toalete, od kojih su neka prilagođena osobama sa invaliditetom, zatim ambulantu i prostorije za stručne radnike, jer će korisnici imati psiho-socijalnu podršku.

- Ustanova je regionalnog tipa, dakle za ceo Severnobanatski okrug. Imamo šest trokrevetnih soba i dve sobe sa tri kreveta za invalide - objašnjava Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra.

Kikinda i Severnobanatski okrug do sada nisu imali adekvatno prihvalitište za smeštaj ljudi bez svog doma. Tu uslugu pružao je Gerontološki centar. Zato je odlukom Pokrajinske Vlade zgrada bivšeg Internata data na korišćenje i upravljanje centru koji će voditi i Prihvatilište.

 Foto R.Š.

- Mi već sada možemo da smestimo korisnike, ali je za zvaničan rad potrebno da dobijemo licencu, jer Gerontološki centar nije licenciran za poslove prihvatilišta. Očekujemo da se to završi do januara. Takođe, očekujemo da rad Prihvatilišta finansijski bude podržan iz gradskog budžeta Kikinde, kao i pet opština Severnobanatskog okruga - navodi Vukmirica.

Adaptaciju objekta nekadašnjeg internata u Ulici Đure Jakšića sa šest miliona dinara finansirala je Pokrajinska vlada, Grad je kupio nameštaj, a deo novca uložio je i Gerontološki centar. Stara zgrada Internata nije korišćena više godina, otkako je izgrađen novi Dom učenika i studenata.

ŽRTVE NASILjA

- PREDVIĐENO je da se u drugom delu zgrade opreme posebne prostorije za žrtve porodičnog nasilja. Trebalo bi da bude osam soba - navodi Svetislav Vukmirica (na slici), direktor Gerontološkog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!