KAD DŽUDISTI PRAVE PIVO: Jedinstvena pivnica na Žitnom trgu u centru Zrenjanina po evropskom standardu

Bogoljub Grujić

09. 08. 2020. u 08:24

KAD se udruže majstori na tatamiju, rezultat može da bude veoma uspešan.

КАД ЏУДИСТИ ПРАВЕ ПИВО: Јединствена пивница на Житном тргу у центру Зрењанина по европском стандарду

Foto Boris Dejanović

Miloš Padejski, nekadašnji uspešni džudista iz Zrenjanina, zajedno sa poznatim džudistom i trenerom Bogdanom Šujicom počeo je pre godinu dana da realizuje ideju idilične male pivnice, na jedva stotinak metara od nekada poznate zrenjaninske Pivare, koja je osnovana 1745. godine, i jedna je od najstarijih na Balkanu, ali je ugašena pod udarom takozvane tranzicije.

Foto Boris Dejanović

Miloš, koji je desetak godina putovao po svetu i kao instruktor fitnesa i borilačkih veština, radio u Kataru i Omanu, dok je u Abu Dabiju bio direktor Sportske akademije, fasciniran belgijskim modelom, rešio je da u rodnom gradu napravi sopstvenu mini pivaru. Sada proizvodi četiri vrste piva, koje se toče brojnim posetiocima, oduševljenim nepasterizovanim, nefiltriranim i ne veštački gaziranim pivom.

- U okviru pivnice kuvamo četiri vrste piva, svetlo "zlatni lager", "mastif crno", "citroplan pšenično" i "mehanik IPA" pivo - kaže Miloš Padejski.

BELGIJANAC POHVALIO "TEČNI HLEB"

KROZ zrenjaninsku mini-pivnicu su prodefilovali brojni gosti iz Srbije, ali bilo ih je i iz inostranstva pre ove pandemije, najčešće iz "pivskih" zemalja - Belgije, Češke i Nemačke. Gost iz Belgije, zemlje koja je evropska postojbina kvalitetnog piva, oduševljen ljubaznošću svojih domaćina, zapisao je u knjigu utisaka: "Umesto batina, od ovih sjajnih džudista dobijete osmeh i sjajno pivo".

KVALITET Aleksandar Dulijan kuva pivo, Foto Boris Dejanović

MILOŠ napominje da svako ko prvi put kroči u njegovu pivnicu, na obali Begeja, pored Žitnog trga, gde se već trideset godina, po tradiciji, održavaju "Dani piva", ima besplatnu degustaciju sve četiri vrste piva, pa koje mu se svidi.

Zanimljivo je da je za kvalitet piva zadužen još jedan bivši džudista, Aleksandar Dulijan. On od kvalitetnog uvoznog hmelja i slada, uz specifične nijanse i iskustvo, kuva 500 litara piva, koje je uvek istog kvaliteta, boje i ukusa, i brzo ga gosti potroše.

DEGUSTACIJA Gosti mogu da probaju četiri vrste piva, Foto Boris Dejanović

KONAK ZA GOSTE

PO uzoru na svetski poznate pivske kuće, i ova u Zrenjaninu nudi mogućnost udobnog boravka i konaka pivopijama, turistima koji žele da se maksimalno prepuste uživanju u dobrom domaćem i uvek svežem pivu. Hostel je, pre ove pandemije, često bio "prebukiran".

SVESNO kršeći Konfučijevu zakletvu da se planovi nikada unapred ne otkrivaju, Miloš Padejski i Bogdan Šujica kažu da planiraju uskoro da otvore tamburaški podrum, u kojem će se uz hladno domaće pivo i prirodnu hladovinu i muziku tamburaša jesti pivski specijaliteti iz kuhinjice, poput kobasica, kolenica i ostalih kulinarskih đakonija.

Uz tužnu istinu da zrenjaninske Pivare, u kojoj se proizvodio i svetski brend "tut-gut", više nema i da je u znak sećanja na zlatno doba zrenjaninskog piva, nedavno otvoren Muzej piva, brojne pivopije raduje ideja da će uskoro Begejom ploviti turistički brod i da će mu nezaobilazno stajalište biti, baš u pivnici Miloša Padejskog i Bogdana Šujice, tik uz obalu pitome banatske reke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri