"TUPICE" U RUKAMA AMBASADORKI: U staroplaninskom selu Dojkinci, okončana peta po redu tkačka kolonija Srbije

V. Ćirić

07. 08. 2020. u 13:33

STAROPLANINSKO selo Dojkinci, na četrdesetak kilometara od Pirota u srcu Parka prirode, još jednom je bilo domaćin vrednim tkaljama Srbije, koje se bore za očuvanje ćilimarstva kao starog, ali neprevaziđenog ženskog zanata.

ТУПИЦЕ У РУКАМА АМБАСАДОРКИ: У старопланинском селу Дојкинци, окончана пета по реду ткачка колонија Србије

Foto: Etno mreža

Peta po redu kolinija organizovana je u uslvima epidemije, sa zaštitnim sredstvima koja se podrazumevaju, a posetili su je i diplomatske predstavnice pojedinih zemalja, koje su i same sele na "čučku" (sedište) i sa "tupicom "  (neka vrsta čunka)u rukama oprobale se u ovom ženskom umeću. 

Koloniju koju je ove godine činilo destak tkalja iz cele Srbije, organizuju grad Pirot, Zadruga "Damsko srce", Etno mreža, NALED, uz pokroviteljstvo Ambasada Kanade i SAD.  

Keti Čaba, ambasadorka Kanade i En Godfri, supruga američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija, kažu da je pirotski ćilim zanimljiv po tome što je predmet sa dva lica, odnosno nema lice i naličje, što ga čini jedinstvenim. Vredan je očuvanja, a posebno je zanimljiv način izrade koji je neka vrsta umetnosti.

- Očuvanje pirotskog ćilima je od izuzetne važnosti i zato sam ovde. Zamolila sam da dođem i vidim sve predmete, pošto se i sama bavim nekim ručnim radovima - kazala je Godfri.

Violeta Jovanović koja je na čelu Etno mreže, kaže da rukotvorine koje se proiuzvode u Srbiji imaju ekonomski i turistički značaj i zato je potrebna podrška države, kako bi žene od ovog starog zanata mogle sebi da obezbede izvesnu zaradu.

- Država bi ovakve prioizvode mogla sa poklanja diplomatama i drugim visokim predstavnicima drugih zemalja. Mogle bi se, u turističkim mestima otvarati galerije  za prodaju zanatskih proizvoda - smatra Jovanovićeva.

Foto: V. Ćirić

Vladan Vasić, pirotski gradonačelnik smatra da  je ova kolinija odlična promocija Stare planine,  čuvenog pirotskog zanata, ali i način da, kreativne žene iz drugih delova Srbije nauče izradu pirotskog ćilima.

Pirotske ćilimarke  već nekoliko godina sarađuju sa staparskim tkaljama koje su ovde redovni gosti i čiji je cilj da se promoviše staparski ćilim.

Foto: V. Ćirić

Uz pirtoske tkanje i ove godine na koloniju u Dojkincima došlo je desetak tkanja iz drugih gradova, ali i iz Pančeva i Stapara. Proteklih godina staroplaninsku koloniju posetilo je mnošto ambasadora sa svih meridijana koji su na službi u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!