PLANINA JE LEPA, ALI I OPASNA: U kanjonu iznad staroplaninskog sela Topli Do, kamena stena povredila planinarku

V. Ćirić

07. 08. 2020. u 12:26

STARA planina sa svojim vrhovima, dubodolinama, rekama , kanjonima i usecima jeste lepa, ali može da bude i izuzetno opasna.

ПЛАНИНА ЈЕ ЛЕПА, АЛИ И ОПАСНА: У кањону изнад старопланинског села Топли До, камена стена повредила планинарку

V.Ćirić

O tome govori i slučaj od prekjuče kada je iznad Toplog Dola, u kanjonu istoimene reke, tešku povredu zadobila planinarka iz Beograda, koju je, posle sedmočasovne intervencije, spasla ekipa pirotske hitne pomoći.

Pomenuta četdseetdevetogidišnja žena, sa planinarom nameravala je da obiđe Piljski vodopad. U podnožju jedne strmine sa vrha se otkotrljala kamena grtomada, muškarca je bukvalno odbacina u stanu, ali je pogodila ženu i odbacila je dvadesetak metara u provaliju. Tok prilikom zlosrećna planinarka je zadobila prelom butne kosti i od tada počinje drama, koja je na svu sreću okončana na najbolji mogući način.

Privatna arhiva

- Poziv sa terena na kome je inače veoma treško uhvatiti signal mobilne telefonije, primili oko 15 časova i odmah krenuli na teren, ne znajući čak nik ni tačnu lokaciju-kaže dr Gizela Kurilj, sa kojom je krenuo tehničar Milan Stamenkov, dok je za volanom saniteta bio Zoran Latić.- Posle duže vožnje do 37 kilometra udaljenoj Toplog dola sanitetom smo krenuli dalje uz kanjon, a mobilnim telefonima su nas navodili Nenad Lazić i meštanin Ivica Golubović, koji odlično poznaje ovaj teren. Na par kilometra od povređene žene ostavili smo sanitet jer se dalje nije moglo vozilom i preostalih nekoliko kilometra krenuli peške. Kada smo stigli videla sam da je reč o ozbiljnoj povredi, odnosno o otvorenom prelomu butne kosti. Da je prilikom preloma povređena i arterija slučaj bi se varovatno okončan na najgori mogući način, ali to se na svu sreću nije dogodilo-kaže dr Kurilj, koja apeluje na sve eda budu izuzetno oprezni prilikom kretanja kroz planinu.

V.Ćirić

Borba za spasavanje povrenjene planinarke trajala je sedam časova . Kada je posle nesreće ispod Grujinog vrha, povređena žena lekarski zbrinuta i uz pomoć planinara iz Beograda i Novog Sada, na nosilima i udlagama odneta je do provog vozila, a odatle sanitetom do Bolnice. U vreme prvog mraka kada na planini postaje hladnije već je bila na bezbednom .

Ivica Golubović, koji je rođen i odrastao u Toplom Dolu, kaže da mnogi koji ovde dođu sa strane olako shvataju planinu i opasnosti koje ona nosi.

V.Ćirić

- Kad god imam prilike, ljude savetujem da ne treba da ih strah paralizuje , ali da moraju da budu oprezni kada se nađu u kanjonu ili na nekom vrhu, kraj nekog odrona, za vreme kiše, magle i svega ostalog. I pored kompletnog opreza može nešto neplanirano da vam se desi, a ukoliko ste manje oprezni šanse su mnogo veće. Do sada je bilo više slučajeva povređivanja, na svu sreću mnogi gotovo svi su srećno okončani-poručuje Golubović.

PROBLEMATIČAN SIGNAL

ZNALCI Stare planina kažu da se na planinu, po pravilu uvek ide u društvu, sa još jednom ili dve osobe. Razlog je sasvim prkatičan. Ukoliko ste sami može se desiti povreda, na primer prelom ili iščašenje noge , zgloba i da niko ne sazna za to, a vi niste u stanju da odete do mesta na kome ćete "uhvatiti" siglan mobilne telefonije i pozvati pomoć. U mnogim dubodolinama i kanjonima Temštice, Tolpdolske reke i na sličnim mestima telefonska veza sa svetom jednostavno ne postoji jer nema ni signala telefonije.

PIROTSKA Hitna pomoć pokriva, osim Koridora 10 i grada i područje celog okruga i najzabačenija sela. Kako kažu zaposleni u ovoj ustanovi, svake godine se po zabitima Stare, Suve i drugih planina preveze po više hiljada kilometara po planinskim i nekategorisanim, poljskim putevima, do šuma, njiva i drugih mesta gde se povrede dešavaju . Drvoseče najčešće stradaju u proleće prilikom seča šuma. Nažalost kod njih se najčešće dešavaju povrede sa smrtnim ishodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)