ISTORIJA I ZLOUPOTREBA BOGUMILA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

J.Simić

27. 07. 2020. u 22:07

PREDAVANjE dr Borisa Stojkovskog na temu „Crkva bosanska i bogumili na Balkanu – istorija i zloupotreba" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ИСТОРИЈА И ЗЛОУПОТРЕБА БОГУМИЛА: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: Kulturni centar

Istoričar Stojkovski predavanje je započeo objašnjenjem ko su bili bogumili, odakle potiču i koje su prostore nastanjivali, dodavši da su borbe protiv bogumila bile vođene u Bugarskoj i Makedoniji, kao i na tlu srpske zemlje za vreme vladavine velikog župana Stefana Nemanje.

Kada je reč o crkvi bosanskoj dr Stojkovski kaže: „Njihovo verovanje, na osnovu svih raspoloživih izvora jeste da je u pitanju dualistički koncept, dualistička jeres. Takođe, sličnost između ovih jeretičkih verovanja predstavlja i protivljenje crkvenoj organizaciji. Predavač u nastavku ističe i važnost spisa poput „Bilinopoljske izjave" iz vremena bana Kulina, kao i možda najznačajnijeg spisa „Nedostojnoga Kozme prezvitera beseda na novojavljenu jeres bogumilu".

Još jedan bitan izvor podataka o bogumilima i crkvi bosanskoj su stećci, a pričom o njima predavanje je privedeno kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a