UPOZORENJE DERMATOLOGA U JUTARNJEM PROGRAMU: Ove promene na koži su najraniji pokazatelj infekcije virusom korona! (VIDEO)

TV Prva

23. 07. 2020. u 15:17

PROMENE na koži može izazvati svaka virusna infekcija, pa i virus korone.

УПОЗОРЕЊЕ ДЕРМАТОЛОГА У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Ове промене на кожи су најранији показатељ инфекције вирусом корона! (ВИДЕО)

Foto: TV Prva printskrin

Svetska zdravstvena organizacija je na spisak simptoma kovida 19 uvrstila i osip na koži, za koji tvrde da može da bude najraniji pokazatelj bolesti.

Postoje slučajevi da su promene na koži jedine promene koje ukazuju na infekciju koronavirusom, kaže za TV Prvu dr Nevenka Dokmanović, dermatolog, a kao majčešće promene navodi crvenilo i otok na stopalima i šakama .

- Postoji nešto što se sada u stručnoj literaturi zove 'kovid prsti a to je crvenilo, otok ponekad i sa plikovima. Promene na trupi i ekstremitetima liče na ultikariju iliti koprivnjaču koja ne prolazi na osnovu antibakterijske terapije, a promene su intezivne i često praćene svrabom i bolom - navela je ona.

Takođe, dodala je, jedna od promena je i sitan osip, ali i promene u vidu petehija, tojest površinske kožne promene. Ako uzmemo u obzir da je virus nov i da su sve te promene nove, naučnici nisu utvrdili da li su te promene direktno posledice virusa ili reakcija kože na virus korona, kaže ona.

- Ove promene se ne tretiraju posebno već prolaze sa odlaskom infekcije, ali svakako savet je da ukoliko imate promene na koži posetite dermatologa - poručuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika