Sanirana divlja deponija u Vrbasu: U Savinom Selu uklonjene lešine, a krivci - bez kazne

Z. Rajić

01. 07. 2020. u 13:35

PO prijavi članova Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) i "Fejsbuk" grupe "VS reporteri", i uz intervenciju opštinskog komunalnog inspektora, sanirana je divlja deponija sa opasnim hemijskim otpadom i leševima životinja u Savinom Selu.

Санирана дивља депонија у Врбасу: У Савином Селу уклоњене лешине, а кривци - без казне

Foto: JKP "Komunalac"

Ekolozi i "reporteri" (koji obaveštavaju jedni druge, a potom i javnost o problemima u opštini) istrajali su u zahtevu da se čišćenje "piste za ambalažu hemijskih preparata i animalnog i klaničnog otpada" obavi kako valja, vraćajući akciju na "popravni" zato što se, po njihovoj oceni, prepuštanje uklanjanja nelegalnog smetlišta Mesnoj zajednici Savino Selo pokazalo kao loša ideja.

Komunalni inspektor Nenad Tomašević, koji je o postojanju deponije opasne po zdravlje informisan 7. juna, već posle dva dana je izvestio podnosioce prijave da je Savet MZ angažovao "privrednog subjekta" za čišćenje divljeg smetlišta.

- Ponovnim izlaskom na teren "VS reporteri" su utvrdili da je manji deo smeća naguran u okolni šumarak, a većina mešanog, animalnog i hemijskog otpada, uz nove količine, ostala je na lokalitetu - o poslu koji je uradila MZ, 20. juna je inspektoru raportirao predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Nekoliko dana kasnije inspektor je saopštio da je rešenje za uređenje deponije dato JKP "Komunalac", a prethodno je javljeno preduzeću za spaljivanje animalnog otpada "Ekovet plus" da sa te lokacije odnese uginule životinje. Sekretaru MZ je naloženo da putem letaka obavesti meštane da ne bacaju opasan otpad tamo gde to nije dozvoljeno.

Foto: JKP "Komunalac"

Životinjski i hemijski otpad

- Ove mere ipak neće zaustaviti višedecenijsku lošu naviku dela žitelja Savinog Sela da na tu lokaciju izbacuju svaku vrstu otpada - bez posledica. Stoga je potrebno da se barem na nedelju dana po čišćenju divlje deponije postavi monitoring lokaliteta i makar jedna uporna i bahata osoba, a lako ih je zateći u (ne)delu i kazniti u svrhu odvraćanja drugih - rekao je Đurđevac.

PATROLE OPET PREĆUTANE

PREDSEDNIK EPV kaže da je i tokom ove akcije prošao bez odjeka predlog da se formira zajednička patrola policije, komunalnih redara i ekologa radi identifikovanja i procesuiranja onih koji protivpravno odlažu otpad. Đurđevac ističe da bi radom patrole "bio oslobođen značajan deo opštinskog budžeta za druge korisnike".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U KIKINDI PONOVO GREJU STANOVE: „Toplana“ uključila kotlove