ZABRINUTI ZA SUDBINU: Novi protest zaposlenih u kraljevačkoj Apotekarskoj ustanovi (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

24. 05. 2024. u 11:47

NEZADOVOLjNI namerom lokalne samouprave da pod zakup izda osam objekta Apotekarske ustanove, od kojih dva na atraktivnim lokacijama u gradu na Ibru, zaposleni u ovom preduzeću još jednom su protestovali pred zgradom ovdašnje Gradske uprave.

ЗАБРИНУТИ ЗА СУДБИНУ: Нови протест запослених у краљевачкој Апотекарској установи (ФОТО)

G.Šljivić

Uz poruke „Ne damo apoteke“ i „Mi čuvamo javno zdravlje“ protest je održan pred početak i za vreme sednice Skupštine grada na čijem se dnevnom redu od čak 42 tačke konačno našao i predlog Gradskog veća o raspisivanju spornog oglasa, razmatranje Izveštaja o poslovanju Apotekarske ustanove (AU), kao i razrešenje dosadašnjeg i imenovanje novog vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća.

- Umesto da su spojene, te tačke dnevnog reda koje praktično odlučuju našu sudbinu su razdvojene, što govori koliko predstavnici vlasti ne shvataju suštinu našeg problema, a to je da Apotekarska ustanova ne sme da propadne. Očigledno je, međutim, to nečija namera ili zadatak čim su uporni da nam oduzmu ono najbolje - kaže Snežana Ilić, predsednica sindikata u AU Kraljevo.

G.Šljivić

Snežana Ilić

Upkos zahtevima zaposlenih da se održi referendum na kojem bi se sugrađani izjasnili o sudbini ustanove čiji je osnivač Grad, protestima, kao i peticiji koju je potpisalo oko 18.000 Kraljevčana, lokalna samouprava, podsećamo, ne odustaje o raspisivanju oglasa za izdavanje na 10 godina apoteka „Crveni krst“ i „Zdravlje“ u centru Kraljeva, kao i apoteka u naselju Ribnica, Vrnjačkoj Banji, Podunavcima, Raški, Stublu i varošici Ušće u Ibarskoj klisuri.

- Neka nam daju dve godine da se reorganizujemo, da pokušamo nešto da popravimo, pa ako ne uspemo, da vidimo šta i kako dalje. Potpuno je nelogično da Grad, koji i finansira AU, njene objekte želi da izda pod zakup direktnim konkurentima. Mi branimo i radnike, i njihove porodice, farmaceutsku struku, kao i inventar i veliku zalihu lekova. Sa nama, međutim, o tome niko nije došao da razgovara – dodaje Snežana Ilić.

G.Šljivić

 

Od ukupno 100 zaposlenih u AU, u osam apoteka koje su planirane da se izdaju pod zakup zaposleno je 32 radnika koje bi zakupac, navodno, trebalo da preuzme. Osim toga, ovi objekti donose čak 54 odsto ukupnog prihoda ovog preduzeća.

G.Šljivić

 

SEDNICA

NA sednici Skupštine grada Kraljeva, koja će po svemu sudeći zbog obimnog dnevnog reda biti maratonska, odbornici opozicije pojavili su se u majicama sa natpisom „Stop prodaji Apotekarske ustanove“ u znak podrške zaposlenima, a priliku da se obrate lokalnom parlamentu trebalo bi da dobiju i predstavnice sindikata AU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)