ULICE I TRGOVI VELIKOG BEČKEREKA: Predavanje istoričara dr Filipa Krčmara u zrenjaninskom Muzeju

B. G.

02. 05. 2024. u 09:00

OVOGODIŠNjI ciklus predavanja u organizaciji Društva arhitekata Zrenjanina, u saradnji sa zrenjaninskim Muzejom i Udruženjem istoričara, obuhatiće i predavanje uglednog zrenjaninskog istoričara dr Filipa Krčmara, pod nazivom Čitanje grada, u petak, 10. maja, u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

УЛИЦЕ И ТРГОВИ ВЕЛИКОГ БЕЧКЕРЕКА: Предавање историчара др Филипа Крчмара у зрењанинском Музеју

Muzej Zrenjanin

Kroz dubinsku analizu starih planova grada, novinskih oglasa i razglednica, dr Filip Krčmar vratiće se u 18. i 19. vek i provesti posetioce kroz ulice i trgove onovremenog Velikog Bečkereka.

- Kako je naš grad izgledao u 18. veku i koje su bile njegove najznačajnije građevine, koliko je bio razoran veliki požar iz 1807. godine i šta je zaista iza njega ostalo, kako se nakon ove katastrofe razvijala ulična mreža u prvoj polovini 19. veka i po kom principu su ulice dobijale svoje nazive, imaće priliku da čuju svi koji dođu - kaže dr Krčmar.

On napominje da će se u predavanju osvrnuti i na to kako je izgledala orijentacija u prostoru i koja su bila ključna mesta urbane topografije, kao i zbog čega je i na koji način 1879. došlo do preimenovanja svih ulica i trgova i po kome su one nazvane. 

- Jedna od tema biće i šta nam o lokalnoj istoriji govore sitni detalji sa gradskih razglednica, a uporedo sa šetnjom kroz 19-vekovni Bečkerek, biće promovisana knjiga Udruženja istoričara Zrenjanina, “Pomađarivanje naziva ulica i trgova Velikog Bečkereka Jenea Sentklaraija iz 1879. godine” - dodaje dr Filip Krčmar, koji je sa mađarskog preveo i priredio ovu značajnu knjigu, koju će dobiti svi posetioci na predavanju. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao