ZAJEDNO PROTIV POŽARA: Kraljevčani prvi u Srbiji finansiraju dobrovoljna vatrogasna društva

G. ĆIROVIĆ

26. 04. 2024. u 11:45

Prvi put u istoriji srpskog vatrogastva, kraljevačka lokalna samouprava će iz gradskog budžeta sufinasirati programe i projekte gradskog Vatrogasnog saveza i ovdašnjih Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) i sa tom praksom nastaviće i narednih godina.

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ПОЖАРА: Краљевчани први у Србији финансирају добровољна ватрогасна друштва

G.Šljivić

Za ovu namenu iz gradske kase izdviojeno je ukupno pet miliona dinara za nesmetano funkcionisanje DVD, obuku njihovih pripadnika i obnovu opreme i tehnike, a nakon sprovedenog Konkursa ugovore sa predstavnicima DVD potpisao je gradonačelnik dr Predrag Terzić.

- Ovo je jedan od načina da pomognemo ovim entuzijastima, ljudima koji vole svoja mesta i koji, bez ikakve nadoknade, učestvuju u gašenju požara. Očekujem da će mladi ljudi pristupiti ovom pozivu, proći obuku i biti spremni da pomažu profesionalnim sastavima Sektora za vanredne situacije - rekao je Terzić.

G.Šljivić

dr Predrag Terzić i Milutin Vukosvljević

Na teritoriji grada na Ibru postoji ili je u osnivanju čak deset DVD, od Kraljeva, Rudna, Studenice, Bogutovca, preko Bukovice, Vitkovca, Miločaja, Vrbe i Mataruške Banje, do Kamenice, sa ukupno 100 članova.

- Ova društva smo osposobili zahvaljujući lokalnoj samoupravi, a DVD Kraljevo bilo je nosilac svih aktivnosti uz pomoć vatrogasaca Maribora i predstavnika MUP Srbije, odnosno Sektora za vanredne situacije – naglasio je Milutin Vukosavljević, predsednik DVD Kraljevo. - Sa sredstvima koje smo dobili od Grada obezbedili smo da se plate lekarski pregledi, nabavi oprema i sprovede obuka vatrogasaca svih deset društava, kao i da svako naše vozilo bude u funkciji i spremno za intervenciju.

G.Šljivić

 

ZNAČAJ

- Dobrovoljno vatrogastvo nije važno samo kada je u pitanju gašenje požara, već ima značajnu ulogu u postupanju prilikom poplava, pandemije ili vanrednog stanja. Ovim sredstvima podižemo kapacitete Gradskog štaba za vanredne situacije, ali i sistema civilne zaštite jer dobrovoljno vatrogastvo predstavlja bitnu kariku u sistemu civilne zaštite i na teritoriji Kraljeva i na teritorji Srbije – istakao je Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)