„PAMETNI RECIKLOMATI“ NA PET LOKACIJA U GRADU : Novosađanima predstavljen novi ekološki projekat

S. B.

10. 04. 2024. u 20:02

UNAPREĐENjE sistema primarne selekcije ambalažnog otpada i podizanje svesti građana o značaju zaštite životne sredine, ogledalo je projekta „Novi Sad pametno reciklira“ koji, Grad realizuje i sa javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“.

„ПАМЕТНИ РЕЦИКЛОМАТИ“ НА ПЕТ ЛОКАЦИЈА У ГРАДУ : Новосађанима представљен нови еколошки пројекат

S.B.

To je potvrđeno danas na promociji pametnih reciklomata, raspoređenih na centralnim gradskim lokacijama, Beogradskom keju, Trgu slobode, u Ulici Žarka Zrenjanina broj 2, ispred Skupštine Grada, kod Studentskog kulturnog centra „Fabrika“ na Bulevaru despota Stefana broj 5, kao i kod glavnog ulaza na kupalište „Štrand“.

Mira Radenović- Bojić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine, istakla je da će zahvaljujući pametnim reciklomatima, građani moći na inovativan način da odlažu plastične flaše i aluminijumske limenke. Ona je takođe naglasila da je cilj, pre svega, privući mlađe generacije i motivisati ih da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji.

- To je način da pokažemo da i Srbija prati trendove iz industrije koji građanima pružaju mogućnost da pored kontejnera za pet ambalažu i zvona za staklenu ambalažu, mogu ambalažu odlagagati i u pametne mašine, reciklomate. Pored toga, svaki „recikler“ će moći da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacije „Reciklomat“ koja se može skinuti skeniranjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store. Aplikacija je besplatna, a preko nje, pored sakupljanja bodova, mogu da se vide i lokacije svih reciklomata, kao i kolika je njihova popunjenost. Grad Novi Sad će svakog meseca animirati društveno odogovorne kompanije i gradske institucije da svoj doprinos projektu pokažu u vidu simboličnih poklona poput ulaznica za predstave, koncerte, muzeje, izložbe, bazene ... Kako će nagrade varirati iz meseca u mesec najbolje je da se građani informišu na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine www.environovisad.rs – rekla je Radenović- Bojić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave