INVESTICIJA ĆE BITI JOŠ: Sevojnička Osnovna škola “Aleksa Dejović” proslavila svoj dan

N. J.

10. 04. 2024. u 10:43

SEVOJNIČKA Osnovna škola “Aleksa Dejović” proslavila je svoj dan.

ИНВЕСТИЦИЈА ЋЕ БИТИ ЈОШ: Севојничка Основна школа “Алекса Дејовић” прославила свој дан

Grad Užice

Dan škole obeležen je polaganjem cveća na spomen-bistu heroju čije ime nosi, svečanom sednicom Nastavničkog veća, nakon čega je usledila priredba učenika.

Ova osnovna škola ima matičnu zgradu u Sevojnu, kao i dve izdvojene u Krvavcima i Zlakusi.

Školska zgrada u Krvavcima je potpuno rekonstruisana i danas je jedna od najuređenijih seoskih škola.

- Grad je u proteklom periodu uradio dosta toga, kako bi se u ovoj školi unapredili uslovi za rad i učenje. I pored investicija u matičnu školu, uz podršku švajcarske vlade u potpunosti smo rekonstruisali objekat izdvojenog odeljenja u Krvavcima. Uskoro u Zlakusi kreću neophodni radovi za adaptaciju prostora u kome će biti otvoren vrtić, a radimo i na rekonstrukciji sportskih terena pri samim školama. Nastavljamo dakle sa ulaganjima u obrazovanje, vodeći računa o ravnomernom razvoju grada, jer želimo da sva deca imaju jednako kvalitetne uslove za vaspitanje i školovanje - rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Osnovna škola u Sevojnu je osnovana 24.10.1889. godine rešenjem Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, ali je zbog nedostatka odgovajućeg prostora bila smeštena u Užicu. Od 1892. preseljava se u Sevojno i to u adaptirane prostorije opštinske sudnice u Sevojnu. Školska 1962/63. godina trajno je zapamćena. Izgrađena je nova zgrada sa boljim uslovima za izvođenje nastave i novim kabinetima.

Škola je do Drugog svetskog rata nosila ime Državna narodna škola Živojin Mišić. Svoje današnje ime dobila je 1962. godine po svom bivšem učeniku i narodnom heroju iz Drugog svetskog rata Aleksi Dejoviću koji je bio politički komesar Druge proleterske brigade i koji je podlegao ranama 9.aprila 1943.god. u blizini Foče.

- Dan škole je svojevrsna prilika da se zajedno setimo onih koji su obeležili našu prošlost, da podsetimo i sebe, a posebno mlade na to koliko su naši preci činili za nas. Najmanje što možemo je da se trudimo, učimo i razvijamo svoje potencijale - naglasila je direktorka škole Irena Drndarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave