POKRENUTA INICIJATIVA: Zahtev da Slobodan Lala Berberski nakon Beograda dobije ulicu u rodnom gradu

B. G.

09. 04. 2024. u 10:20

POVODOM međunarodnog Dana Roma, pokrenuta inicijativa da Slobodan Lala Berbeski, dobije ulicu u rodnom Zrenjaninu…

ПОКРЕНУТА ИНИЦИЈАТИВА: Захтев да Слободан Лала Берберски након Београда добије улицу у родном граду

Foto B.G. Novosti

Povodom međunarodnog Dana Roma, četiri manjinska udruženja, dva Romska udrženja Bah i Romano pralipe, kao i udruženja Slovački KTO centar i Centar banatskih Švaba, pokrenula su inicijativu, tj. Komisiji za imenovanje ulica grada Zrenjanina, podnela zahtev, da se jedna ulica ili pasaž u njegovom rodnom gradu, nazove po Slobodanu Lali Berberskom.   

Slobodan Lala Berberski je rođen u Velikom Bečkereku 1919. , bio je romski pisac,učesnik NOB-a a 1971. u Londonu je izabran za prvog predsednika Svetske organizacije Roma.

Ulica sa imenom Slobodana Lale Berberskog postoji u Beogradu u opštini Zvezdara, pa je zbog toga pokrenuta zanimljiva ideja, da svoju ulicu ili pasaž, dobije u Zrenjaninu, koji je obožavao i često mu se vraćao.

- Nadam se da će ova ideja, koja je naišla na odobravanje mnogih koji su za nju čuli i pidržali je, imati odjek i kod nadležne gradske Komisije i da će znameniti Zrenjaninac, tj. velikobečkeračanin Lala Berberski imati svoje obeležje u rodnom gradu - kaže Robert Sabo, iz Udruženja banatskih Švaba, koje je jedno od četiri, koja su podnela zahtev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)