DA BUDE MANJI GUBITAK VODE NA MREŽI: Predstavljen projekat značajan za gradski vodovod Zrenjanina

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

15. 03. 2024. u 20:18

U SARADNjI sa Javno komunalnim preduzećem "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina, Kompanija "Metito" iz Portugalije je predstavila projekat smanjenja gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži, urađen uz podršku grada Zrenjanina.

ДА БУДЕ МАЊИ ГУБИТАК ВОДЕ НА МРЕЖИ: Представљен пројекат значајан за градски водовод Зрењанина

foto: VIK Zrenjanin

Prezentaciji projekta prisustvovali su gradonačelnik Simo Salapura, glavni menadžer "Metita" u Srbiji Branislav Zec i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Predrag Bodiroga.

Kako je rečeno, projekat je usmeren na unapređenje celokupnog sistema vodosnabdevanja grada, koji pored obezbeđivanja pitke vode, obuhvata i smanjenje gubitaka vode u mreži, smanjenje broja kvarova, optimalan rad bunara i manje crpljenje izvorišta i obezbeđivanje dovoljne količine vode stabilnog pritiska. Jedan od primarnih ciljeva je da se gubici vode u procesu distribucije, koji u Srbiji prosečno iznose od 36  do 50 procenata, a koji su u zrenjaninskom „Vodovodu“ oko 34 posto, smanje u narednih pet godina ispod 20 posto, što bi bili najmanji gubici jednog vodovodnog preduzeća u Srbiji.

NOVA MESTA ZA DALjINSKO PRAĆENjE

Automatizacija gradskog izvorišta sistemom za daljinsko praćenje i kontrolu, odvija se uporedo sa postavljenjem novih vodovodih cevi. Do sada izgrađeno je 17 mernih mesta za daljinsko praćenje i kontrolu protoka i gubitaka vode, koji će biti jedan od ključnih izvora podataka za potrebe pomenutog softvera.

- U okviru projekta zrenjaninski "Vodovod" će dobiti stotinu savremenih vodomera na daljinsko očitavanje, kao i softver sa hidrauličkim modelom gradske mreže koji simulira rad celokupnog vodovodnog sistema i koji uz redovno ažuriranje podataka daje celokupnu sliku trenutnog stanja, ukazuje na gubitke vode i kvarove, ali i daje percepciju budućeg stanja - dodao je Predrag Bodiroga, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", ubeđen da će njegovoj kompaniji sve to omogućiti jasne smernice za planiranje dalje rekonstrukcije  i planiranje radova na smanjenju gubitaka vode.

U cilju ostvarenja postavljenih ciljeva za unapređenje vodovodnog sistema u Zrenjaninu, komunalno preduzeće Vodovod, uz finansijsku pomoć države i grada, izvodi radove na zameni 20 kilometara vodovodne mreže, koja je starija od 50 godina.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024