RAZVOJ TURIZMA U SRBIJI: Projekat revitalizacije Mataruške banje vredan 430.000 evra

G. ĆIROVIĆ

12. 03. 2024. u 12:50

Zahvaljujući donaciji Evropske unije i sredstvima grada Kraljeva u Mataruškoj banji sprovodi se projekat revitalizacije ove nekada popularne i poznate banje na obali Ibra i podno planine Stolovi, čuvenoj po lekovitoj, toploj sumpornoj vodi.

РАЗВОЈ ТУРИЗМА У СРБИЈИ: Пројекат ревитализације Матарушке бање вредан 430.000 евра

G.Šljivić (arhiva)

Za rekonstrukciju ovdašnje vodovodne mreže u ukupnoj dužini od 5,3 kilometara, obnovu dečjeg igrališta i zamenu kompletnog parkovskog imobilijara, ukupno je obezbeđeno 430.000 evra, od kojih je EU donirala 360.000, a kraljevačka lokalna samouprava iz gradske kase izdvojila 70.000 evra.

- Ovaj projekat veoma je važan za turizam i privrednu aktivnost i bolji život stanovnika Mataruške banje, ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane. Rekonstrukcijom vodovodne mreže obezbediće se sigurno vodosnabdevanje obližnjeg hotela, kao i vrtića, sportskog i Rehabilitacionog centra. Ovaj projekat je značajan svima, od najmlađih sugrađana do onih najstarijih, preko onih koji su zdravi i bave se sportom, do onih koji zbog različitih povreda vreme provode na rehabilitaciji – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić (arhiva)

 

Mataruška banja svojevremeno je u čitavom regionu bila poznata po lekovitoj vodi za lečenje steriliteta i reumatskih oboljenja, dok je obližnja Bogutovačka nadaleko bila čuvena kao „banja za živce“. Objedinjene 1983. godine u Prirodno lečilište, a potom i u istoimeno privredno društvo, sve do turbulentnih devedesetih godina prošlog veka, ove banje bile su veoma posećene sa zasluženim epitetima modernih, čak i mondenskih turističkih mesta. Godine „tranzicije“, međutim, odvele su ih u stečaj, a nakon brojnih neuspešnih pokušaja privatizacije, 2021. Prirodno lečilište konačno je dobilo novog vlasnika.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima