UGINULO VIŠE OD 500 VRANA: Nezapamćen prizor u Nakovu kod Kikinde, na granici sa Rumunijom (FOTO)

R. Š.

03. 03. 2024. u 14:48

DESETINE uginulih vrana, ali i čavki i drugih ptica na zemlji, ali i po drveću u subotu je na periferiji Nakova kod Kikinde, na samoj granici sa Rumunijom, u svom pčelinjaku pronašao meštanin Ranko Samardžija.

УГИНУЛО ВИШЕ ОД 500 ВРАНА: Незапамћен призор у Накову код Кикинде, на граници са Румунијом (ФОТО)

Foto: Printskrin/Ranko Samardžija

On je izjavio da je pored košnica, zatekao tridesetak mrtvih vrana, ali da je stvarni broj uginulih ptica daleko veći. To je u nedelju potvrdđemo i iz Društva za zaštitu i ppoučavanje ptica Srbije.

- Ovo je nezabeležen zločin prema pticama u novijoj istoriji naše zemlje. Pokupili smo oko 500 leševa, a ima još uginulih jedinki. Neke umiru pred našim očima. Nema sumnje da su ptice otrovane - izjavio nam je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitiu i proučavanje ptica Srbije.

Petoro aktivista ovog društva u nedelju je bilo na terenu u Nakovu i potvrdilo sve sumnje pčelara Samardžije.

- U obližnjoj šumi, sigurno,ima  mnogo više mrtvih ptica. I kanal pored pčelinjaka je pun uginulih ptica, a ima ih mnogo i na susednom oranju, samo se tu manje primete. Ovo je nezapamćeno. Dvadeset pet godina sam pčelar i ovako nešto nisam doživeo. Ptice su sigurno otrovane i za ovakav pomor kriv je čovek – prenosi Samardžija, koji je o stanju u pčelinjaku sačinio i video zapis.

Foto: Printskrin/Ranko Samardžija

Uginule vrane

Samardžija je izrazio sumnju da će posledice biti još veće, jer je primetio da su leševe ptica već napale lisice, koje će se, veruje, takođe, otrovati uginulim pticama. To kaže i Milan Ružić:

- Videli smo krstaša kako pred našim očima pravi gnezdo, a to je nešto najgore što se dešava u ovakvim situacijama - kaže Ružić.

Foto: Printskrin/Ranko Samardžija

Mrtve vrane u pčelinjaku

Nakovčani kažu da uginulih ptica nema na suprotnoj lokaciji, na ulazu u selo, ali ih ima na drugoj strani atara, prema granici sa Rumunijom. Niko pouzdano ne zna kako je došlo do uginuća, ali ima pretpostavki da je ovakva situacija posledica uništavanja glodara na oranicama, jer otrov za glodare nije upotrebnjen kako je propisano.

OBAVEŠTENO TUŽILAŠTVO

- O ovim nezapamćenom užasu obavešteni su policija, tužilaštvo i očekujemo rekaciju u vezi ovoga. Ovome se mora stati na put – rekao je Milan Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)