BLAGO DOSTUPNO JAVNOSTI: Otvorena nova izložbena sezona Zavičajnog muzeja u Jagodini (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 02. 2024. u 19:16

Izložbom “Oblikovano i idejno u figuri i apstrakciji – skulptura iz Zavičanog muzeja Jagodina” otvorena je nova izložbena sezona Zavičajnog muzeja u Jagodini.

БЛАГО ДОСТУПНО ЈАВНОСТИ: Отворена нова изложбена сезона Завичајног музеја у Јагодини (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Nije slučajno što je baš ovom izložbom počela nova izložbena sezona, jer je „Zbirka skulptura“ jedna od najvažnijih muzejskih kolekcija Zavičajnog muzeja u Jagodini, koji će septembra obeležiti 70 godina od osnivanja. Izložba je zamišljena kao susret publike s muzejskom građom koja ranije nije bila izlagana, ali i s onim delima koja predstavljaju dragocena ostvarenja više značajnih stvaralaca te umetničke grane.

-Jedna od naših najvažnijih muzejski kolekcija jeste “Zbirka skulptura”. Ona sadrži vrednu i raznovrsnu građu, prikupljanu tokom terenskog rada, ili je reč o poklonima i otkupima. Sadržaj zbirke na različite načine svedoči ne samo o umetnosti Jagodine, Pomoravlja, Srbije i bivše Jugoslavije, već i o različitim društveno-političkim pojavama i istorijskih događajima – ocenio je muzejski savetnik dr Branislav Cvetković, istoričar umetnosti i autor izložbe.

Izložbena građa obuhvata dela izvedena u različitom materijalu, od mermera, drveta, bronze, gvožđa i gline, preko gipsa, keramike, terakote, do kombinovanih materijala.

Poslenici kulture će postavku moći da pogledaju do kraja marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave