PRVI EPILOG POMORA SRNEĆE DIVLJAČI U KULI: Krivična prijava za trovača

Zoran Rajić

22. 02. 2024. u 07:18

POSLE nedavnog pomora srneće divljači, što su lovci iz Kule odmah povezali s neadekvatnom upotrebom preparata za suzbijanje poljskih miševa i ostalih glodara, pripadnici MUP, Grupe za ekološki kriminal u Somboru - u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Vrbasu - podneli su prijavu protiv tridesetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zagađivanja hrane i vode za napajanje životinja.

ПРВИ ЕПИЛОГ ПОМОРА СРНЕЋЕ ДИВЉАЧИ У КУЛИ: Кривична пријава за тровача

foto Lovačko društvo Kula

Kako je navedeno, on je mamce za trovanje glodara - napravljene mešanjem otrovne hemikalije sa semenskom pšenicom - prosuo po zakupljenoj njivi sa tek izniklom kulturom, umesto da ih zatrpa u aktivne rupe ciljanih štetočina, te ih tako učinio dostupnim za ishranu srna i srndaća koji su potom uginuli.

- Od 15. decembra prošle, do 20. januara ove godine otkrili smo ukupno 13 leševa srneće divljači: dva na pomeutoj njivi, a ostale u trsticima i po oranjima - kaže upravnik lovišta u Kuli Slobodan Bedičin.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zadužen za inspekcijske poslove, smatra da i krivična prijava za dve otrovane srne može biti delotvorna.

- Kad sud izrekne kaznu za to nedelo, koja nije mala, lovačko društvo "Kula" automatski će uputiti odštetni zahtev za izgubljene životinje, a to nije samo vrednost 20 kilograma mesa pojedinačno, nego mnogo veća nadoknada, jer je ugrožen biološki potencijal trofejne divljači - objašnjava Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024