POMEN GENERALU ILIJI GOJKOVIĆU: U Drenovcu okupljanje povodom 107 godina od njegove smrti (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

15. 02. 2024. u 19:06

POVODOM 107 godina od junačke pogibije generala Ilije Gojkovića, jedinog srpskog generala stradalog u Prvom svetskom ratu, u Drenovcu, njegovom rodnom selu, održan je parastos.

ПОМЕН ГЕНЕРАЛУ ИЛИЈИ ГОЈКОВИЋУ: У Дреновцу окупљање поводом 107 година од његове смрти (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/UPRS

Ovaj srpski ratnik poginuo je 15. februara 1917. na Jonskom moru nakon što je odbio da se preda neprijatelju posle torpedovanja broda u kom je bio vraćajući se na front sa lečenja, a ostale su zabeležene njegove reči „Srpski se general nikad ne predaje“.

Pomen je organizovalo istoimeno drenovačko udruženje UG „General Ilija Gojković“, a venci i cveće nekoliko boračkih udruženja i potomci Gojokovića položili su na spomenik stradalim žiteljima Drenovca u Velikom ratu, pa je to ujedno bila prilika i na podsećanje na 104 meštanina čija su imena ispisana na tom spomeniku.

Foto: Fejsbuk/UPRS

 

Parastos je održao sveštenik seoske crkve, a vence su položili, osim UG „General Ilija Gojković“, još predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine (UPRS), Udruženja ratnih vojnih veterana, te drenovačkog Kulturno-umetničkog društva „Spasovdanski vez“.

Podsetimo, u toku je realizacija inicijative da se ovom srpskom vojskovođi podigne bista u dvorištu tamošnje osnovne škole, zbog čega je u Drenovcu i formirano UG „General Ilija Gojković“, čiji predsednik Miloš Stanojević ističe je da je ponos da jedno malo selo ima tako velikog generala koji nije hteo da se preda, već je dao život za otadžbinu. Otud je ideja da se podigne bista u školskom dvorištu i Stanojević se nada da će uspeti u tome.

Ove godine 2. avgusta navršava se 170 godina od generalovog rođenja, za kada je ranije bilo planirano da se osvešta i otkrije njegova spomen-bista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!