77 GODINA ZAJEČARSKOG TEATRA: Izložbe, predstave, promocije za rođendan Pozorišta

S. M. J.

02. 02. 2024. u 14:07

ZAJEČARSKO Pozorište „Zoran Radmilović“ obeležava 77. godišnjicu od svoje prve premijere. Posetioci su sinoć uživali u koreodrami “Refleksija” Kontra teatra iz Niša.

77 ГОДИНА ЗАЈЕЧАРСКОГ ТЕАТРА: Изложбе, представе, промоције за рођендан Позоришта

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Dan pozorišta “Zoran Radmilović” u Zaječaru i obeležavanje 77 godina od prve premijere “Žita cvetaju” Jurija Mokreva, obeležava se bogatim programom, koji je sinoć upotpunio Kontra teatar iz Niša svojom koreodramom „Refleksija“. Baletska igra plesnog studija “Kontra” i “Teatar benda” uspešno je dočarala priču o mladom, talentovanom igraču koji savladava izazove i prepreke dok nezadrživo hita ka vrhu.

- Komad se tiče  svakog pojedinca jer prikazuje unutrašnju borbu i suočavanje sa sopstvenim odrazom – istakla je glavni koreograf Danica Ničić.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Otvorena je izložba karikatura Aleksandra Blatnika

U okviru programa obeležavanja 2. februara,  Dana pozorišta, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru  otvorena je i izložba karikatura Aleksandra  Blatnika, srpskog arhitekte, karikaturiste, slikara grafičara, dizajnera i pisca.

-Ovde su prikazani Acini prijatelji, poznanici, dragi ljudi, ljudi sa dušom iz doba njegovog života u Zaječaru i neću reći da je izložba otvorena već Acke hvala ti što si nas večeras ovako okupio. Znam da negde tamo ti i tvoji drugovi, koji su na ovim slikama, sa setom gledate na nas kao što i mi gledamo vas ovde – rekao je otvarajući izložbu umetnikov sin, Ivan Blatnik.

U okviru bogatog programa obeležavanja ovog, za kulturu istočne Srbije, značajnog datuma, danas je promovisan 268. broj kultnog srpskog časopisa ,, Razvitak“, čiji je izdavač zaječarski pteatar, a večeras će u u foajeu zaječarskog pozorišta, u 19 sati i 30 minuta biti predstavljena knjiga srpskog pozorišnog kritičara i poslenika Aleksandra Milosavljevića „Pozorište”, o kojoj će, pored autora govoriti: Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i Željko Hubač, dramski pisac i dramaturg.

U 20 časova na sceni zaječarskog pozorišta koje nosi ime doajena srpskog glumišta Zorana Radmilovića, rođenog Zaječarca, biće odigrana prva repriza predstave “Zjapina”, domaćeg teatra, prema tekstu Miloša Latinovića i Stefana Gajića i u režiji Stefana Gajića.

-U ovoj godini, predviđena je turneja predstave “Zjapina” u beogradskim pozorištima, ali i učešće na festivalima - najavljuje Vladimir Đuričić, direktor pozorišta i Centra za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)