DVORAC JE ZAŠTIĆEN, ALI NIJE ZA POSETE: Zadužbina porodice Lazarević u Velikom Središtu, kod Vršca, čeka privatizaciju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 01. 2024. u 19:47

MALI dvorac Lazarević u vršačkom selu Veliko Središte, koji je više od četiri decenije bio prepušten zubu vremena, sada je zaštićen od daljeg propadanja.

ДВОРАЦ ЈЕ ЗАШТИЋЕН, АЛИ НИЈЕ ЗА ПОСЕТЕ: Задужбина породице Лазаревић у Великом Средишту, код Вршца, чека приватизацију

Foto: J.J.Baljak

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva najpre su raskrčili sav korov oko dvorca, kako bi uopšte mogli da mu priđu. Zatim su uklonili sve obrušene grede i ostali šut iz unutrašnjosti tog stoletnog zdanja, poduprli tavanicu, zaštitili krov i ugaone zubaste kule na fasadi…

Napravili su i vrata, kako znatiželjni meštani i drugi posetioci ne bi ulazili u dvorac, jer uprkos svim ovim radovima on i dalje nije bezbedan. Zato nadležni apeluju da se dvorcu ne prilazi.

Svi ovi radovi izvedeni su uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, koje je rešeno da ovaj dvorac, koji je u državnom vlasništvu, bude privatizovan i priveden kulturnoj ili turističkoj nameni.

Stoga su finansirali i izradu projektno-tehničke dokumentacije, koja će jasno definisati sve konzervatorske postupke, kao i tehniku i materijale koje će budući investitori morati da koriste prilikom rekonstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)