DOBRI POTOK DRAGULJ RAĐEVINE: Mesto koje je upisalo Krupanj u svetsku mapu duhovnih bisera, ali i najboljih turističkih destinacija

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

18. 01. 2024. u 10:55

BISER do bisera srpske duhovnosti, kulture i tradicije nanizan je u Dobrom potoku u Rađevini. Pre nešto manje od tri decenije uz blagoslov tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Lavrentija, sveštenik Aleksandar Đurđev počeo je da stvara na površini od pet hektara, na prelepom uzvišenju iznad Krupnja. U ovom duhovno-istorijskom i kulturnom kompleksu smeštena je, između ostalog, najveća biblioteka u Eparhiji šabačkoj, koja ima oko 8.000 naslova, i 1.350 eksponata, koje je vredni prota prikupio, sredio i darovao Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

ДОБРИ ПОТОК ДРАГУЉ РАЂЕВИНЕ: Место које је уписало Крупањ у светску мапу духовних бисера, али и најбољих туристичких дестинација

Foto:V.Mitrić

- Osim biblioteke, tu su i šest muzeja, galerija, dve crkve pod zemljom, letnja scena. Sve je to božanstveno uklopljeno u prirodni ambijent pitome Rađevine i zaista su kao parče neba na zemlji - priča Zoran Ljubinković, česti posetilac ovog mesta, odavno, po svim kriterijuma znamenitog.

Ovde je prošlo nekoliko miliona ljudi, za sve godine, među kojima su bili najčuveniji crkveni velikodostojnici, kraljevići, akademici, duhovnici, državnici, kulturni stvaraoci, diplomate iz najvećih zemalja, sa Istoka i Zapada, i mnoštva manjih zemalja, diveći se tom skladu starog i tradicionalnog, prirode i sadašnjih sadržaja od liturgijskih do onih na prelepoj sceni i biblioteci.

"Petrovdansko igranje za dukat"

- KAO kruna svih događanja je "Petrovdansko igranje za dukat", koje je postalo, ne samo tradicionalno, već i čuveno - priča Krupanjac Boban Mijailović. - Okupi se, ovde, po više hiljada ljudi, uprkos letnjoj vrelini i nema ko se ne uhvati u kolo, koje se dugo igra, a čiji pobednici dobiju dukat.

Sve je, kako primećuje likovni umetnik, akademik Dragoljub Drago Mirković iz Banjana, u Staroj Hercegovini, "u znaku prelepe duhovne muzike, koja prati posetioce, do svetlosti dnevne i one koje se rađa čim posetilac kroči u crkvu pod zemljom".

- A čitav prostor okolo je kao prirodni ikonostas ovog rađevskog dragulja - priča Mirković. - Ovo je Rađevina, ali i Srbija kroz vekove. Da bi se to očuvalo i da ne bi zauvek nestalo, potrudio se prota Aleksandar Đurđev. Bogomolje kao iz bajke, muzeji koji predstavljaju naš rod kroz vekove, od drevnih kuća, nameštaja u njima, alatki koje su korišćene, starih zanata, do lovačkih bisera i raskošne istorijske građe, čiji je svaki dokument svedočanstvo o nama, o vremenu u kom smo živeli, vlastima koje su se menjale.

Veliki rad i trud prote podržale su i Opština Krupanj i ovdašnje Turistička organizacija, znajući dobro da je ovo "sveto mesto", pored ostalog, upisalo Rađevinu ne samo u svetsku mapu duhovnih bisera, već i kartu najboljih turističkih destinacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)